Stranger Things 3: лятото, което промени всичко

icon
Sofialive.bg

Новият сезон на култoвия сериал на братята Дъфър – Stranger Things (Странни неща), бе пуснат по Netflix на 4 юли. В края на изминалата седмица от стрийминг платформата се похвалиха, че това е най-гледаната им досега оригинална продукция. Над 18 милиона потребители вече са изгледали и осемте нови серии, включително и аз.

След като вторият сезон успя да надгради, първия, сякаш настоящият – трети, се появи само, за да удържи положението. Без да е повече или по-малко завладяващ от предходните два. Лятото на 1985'та е. Малките герои са вече пораснали и имат своите драми и притеснения. Уил и Дъстин се чувстват изолирани и не на място покрай любовните истории на Майк и Ел и Макс и Лукас. По-големите им партньори в борбата срещу злото, пък вече не са в гимназията, а работят - един е асистент в местното издателство и прави кафе за колегите, друг продава сладолед... Не ги изброявам като имена, за да не изгубим нишката. На фона на бушуващите емоции на младежите, в града е построен мол и работата в малките магазинчета запада. Хората негодуват. След като се завръща от летен лагер, Дъстин засича тайнствено, криптирано съобщение на руски език. Което някой трябва да разгадае.

Имайки предвид годината през, която се развива действието в сезона, малко странно изглежда в разгара на Студената война, руснаците да успеят да построят голяма подземна база в Хокинс и да вкарат толкова техника и оръжие в САЩ. Но това са въпроси, които не касаят чак толкова задачите на сюжета, така че ще да ги подминем.

В навечерието на Деня на Независимостта и подготвяния от кмета празник, започват да се случват странни неща. Въпреки, че порталът към другия свят е затворен, нещо тъмно и злокобно е останало в нашия свят и търси начин как да набере сили. Съвсем очаквано, бандата от тийнейджъри, младежи и възрастни, позната ни от миналите два сезона, успява да се справи с чудовището и руснаците, опитващи се отново да отворят портала към тъмния свят. Всичко това, разбира се, изисква жертви – братът на Макс, Били, пада в плен на чудовището и става проводник на злото и шериф Хопър, който пък се жертва за каузата и е изпепелен при взрива на изобретения от руснаците ключ за отваряне на портала към паралелната реалност.

Финалът е леко сълзлив, заради саможертвата на Хопър и раздялата на бандата. И на края сякаш истината се избистрия по този начин: едно лято може да промени реалността, но това включва не само физическото порастване на героите, а и усещането у почитателите на поредицата за нещо съвсем различно, от това, което са гледали досега.

След финала на третия сезон, на дневен ред идва въпросът ще има ли четвърти.

Всичко, което можем да кажем е, че бихме искали да продължим да работим по сериала и, че историята не е съвсем завършена, споделят авторите на поредицата, братята Дъфър.


Въпреки това, има основания да смятаме, че третият сезон може и да бъде последен за поредицата. Доводите са следните: Ел изгуби силите си и може да живее като нормално момиче, а семейство Байерс, травмирани от всичко, което преживяха, напускат града.

От друга страна, финалната сцена ни разкрива място намиращо се в Камчатка, където руснаците държат в клетка един ненаситен Демогоргон, когото хранят с провинили се затворници. Разбира се, с какво друго може да бъде! Взимайки поредна жертва от някоя килия, руските военни подминават друга такава, в която има американец – разбира ме го от диалога. Тук вече идва въпросът дали този затворник не е Хопър, имайки предвид, че никъде не видяхме трупа му. Можем само да гадаем.

Ако Хопър все пак е мъртъв, има вероятност, американецът в килията в Камчатка да е д-р Бренер. Неговото завръщане звучи логично, особено ако четвъртият бъде последният сезон за Stranger Things. Освен това, след като Ел изгуби свръхестествените си сили, звучи логично в евентуалния нов сезон, тя да се изправи срещу човек, в случая своя зъл създател, а не срещу същество от паралелния свят.

Мат и Рос Дъфър, споделят, че ако има сезон четири, то сюжетът му ще бъде изцяло изграден около Елевън – „тя е загубила баща си, както и свръхестествените си сили и е далече от любимия Майк и най-добрите си приятели.“ Какво ще направи и как ще реагира? Предстои да разберем, ако евентуално има четвърти сезон.