Стресът е най-коварният убиец

icon
Sofialive.bg

Живеейки в 21 век, в голям град, водещ забързано и напрегнато ежедневие, човек много често е жертва на стреса. Неосъзнавайки или пренебрегвайки това, след време, това може да доведе до редица проблеми. Физически и психически. Този малък и коварен дразнител, много лесно се намества в живота ни и е много трудно да се отървем от него. На практика е невъзможно. Единственият вариант, който имаме е да се борим с него до степен, че да можем да се справяме със стреса.

Много хора отричат да са подложени на стрес и това да има някакъв ефект върху техния начин на живот. За жалост, рядко осъзнаваме, че дори една настинка може да се дължи на по-големи нива на натоварване и стрес.

Ето няколко бързи въпроса:

Наскоро да си страдал от главоболие, проблеми със стомаха, често да се разболяваш, напрежение в мускулите, нарушения в съня, прекомерно или рядко хранене? Напрежението отслабва имунната система, което води до по-често разболяване, инфекции, повишена чувствителност.

Ами да чувстваш умора? Продължителният стрес най-вероятно е причина за това. Безпокойствието преди лягане, трудното заспиване и това на недоспиване след ставане също са следствие него.

Това не е единственото, което засяга този убиец. Либидото също е едно от нещата. Жените, които са под въздействие на хроничен стрес, изпитват по-малко възбуда, удовлетвореност и са с по-ниски нива на сексуална активност.

Това е една много малка част от нещата, които могат да ни се случат от стрес. Атакувайки имунната система, стресът може да е причинител на редица болести, някои от които могат да доведат и до фатален край.


Твърди се, че стресът е причинител и помощник за появата и разпространението на рака. Списъкът е дълъг, но продължителното излагане на стрес, изтощава до краен предел организма. Понякога до момент, в който е твърде късно, за да предприемем навременни мерки.

За това е изключително важно да се вслушваш в това, което ти говори или крещи тялото. Ако имаш нужда от почивка или забележиш нещо, което не е обичайно и не се чувстваш добре, обърни му необходимото внимание, докато е време.

Не е нужно да става твърде късно, за да вземем мерки.

Някои от нещата, които можеш да направиш са:

Спи

От изключителна важност е качественият сън. Изгради си здравословни навици, които да спазваш като това да спиш достатъчно – 7-8 часа на нощ. Ако ти е трудно да заспиваш вечер проучи техники за справяне с това – премахване на електрониката поне половин час преди лягане, пиене на успокоителен чай и други.

Храни се правилно

Още нещо от огромно значение – ограничи захарта и преработените мазнини, които водят до промяна на настроенията и спад в енергията. Храни се по малко, но често. Яж плодове и зеленчуци, така че да се чувстваш добре.

Бъди активен

Физическата активност буквално създава вещества, редуциращи стреса – химия. Каквото и да правиш, не е нужно да е фитнес или нещо, което не обичаш – движи се. Кратка разходка, разтягане рано сутрин или в обедната почивка, йога, танци, каквото и да е – спортувай.

Психическо здраве

Може би най-важното нещо е начина на мислене. Помъчи се да видиш кое може най-много да те стресира, кой е най-големият източник на страхове, което те напряга и се опитай да го пребориш. Ако се страхуваш, че нямаш време, закъсняваш със срокове и т.н. – води си дневник. Изгради си навици и режим, който ще те направи по-организиран и ще чувстваш, че всичко е в твои ръце. Чети приложна психология и се самоусъвършенствай. Научи се да казваш „не“, научи се да бъдеш истински щастлив. Няма да е лесно, нито пък ще видиш резултати от веднъж.

Но в крайна сметка всички знаем, че здравето е най-важно, а често го пренебрегваме. Няма кой да ни помогне и да се грижи за нас самите, ако не ние. Бъди благодарен и се грижи за себе си пълноценно.

 

Aвтор: Евгения Тошева