Суеверията? Истина или измислица?

icon
Sofialive.bg
Източник: БГНЕС

Черна котка. Петък "13"-ти. Счупено огледало. Различни по вид суеверия, които ни изпълват със страх и не ни позволяват да живеем спокойно. Думата "суеверие" се среща в много езици. На гръцки означава празнота, фантом, глупост. На иврит има дума с подобно значение: „дим, пара, която се разсейва лесно, не означава нищо, няма същност“, както и „глупост и измама“. Суеверията по своето естество противоречат на концепциите на мнозинството от членовете на човешките общности, но въпреки това съществуват в тези общности дълго време. Сред причините за тяхното съществуване са:

- естетически традиции

- забавен елемент, който помага да се запазят например гаданията и хороскопите

Концепцията за „суеверие“ и приписването на определена идея или ритуал на суеверие до голяма степен е субективна и зависи от мирогледа на човека, както и от нивото на образование и етнокултурна среда. По правило суеверия включва представления, които взаимосвързват обекти и явления, между които е невъзможно да се установи обективна връзка (например, трудно е да се установи връзка между късмета и числото 13, като се има предвид условното естество на всяка порядъчна сметка). Психологическата специфика на изключителната стабилност на суеверия е свързана с факта, че случаите на тяхното потвърждаване (които, ако са достатъчно масови, могат просто да се случат поради случайни съвпадения), са твърдо фиксирани, а фактите за очевидна заблуда (които всъщност са мнозинството) се заменят. Основно ние ги използваме, защото:

- желание да погледнем в близкото бъдеще,

- да избегнем неблагоприятни ситуации;

- да утешим човек;


- имаме желанието да кажем на човек нещо, което ще го успокои;

- са част от фолклора и комуникационната култура.

Тези причини и характеристики на психиката допринасят за разпространението на суеверието, особено при екстремни обстоятелства. Повечето суеверия имат дълбоки исторически корени, някои се отнасят до древните религиозни вярвания. Други са плод на хорската митология.

Лекарите, както и всички останали, не са "имунизирани" от суеверията: например, много лекари вярват, че ако кажете на работа, че днес ще бъде спокоен ден, денят ще се окаже доста бурен. И в някои болници във Великобритания служителите буквално се страхуват да изрекат думата „тихо“, или „спокойно“, за да не се увеличи приема на болни.

Изследователи от Британската служба за обществено здраве и Университетския колеж в Лондон решиха да проверят дали това суеверие работи. Те помолиха служителите на микробиологичното отделение на голяма болница в Ланкашир да произнесат фразата „Днес ще бъде спокоен ден“ в някои дни специално за два месеца, а в други дни изобщо да не произнасят нито тази фраза, нито думата „спокойствие“. Оказва се, че няма разлика - дните, в които забраната за лоша дума беше в сила, и дните, които се опитваха нарочно да я използва, бяха посетени от еднакъв брой пациенти. Това показва, че в повечето случаи, суеверието е просто мит, към който сме се пристрастили.