Топ начини да постигнете нещата, за които мечтаете

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Много хора постоянно си мечтаят за какво ли не, но често не им достигат неща, за да постигнат желанията си. Неща като увереност, мотивация, приключенски дух...

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат за постигане на всичко, което искате в живота. Както в бизнеса, така и във всяко друго отношение.

Фокусирайте се върху ангажираността, а не върху мотивацията

Колко сте отдадени на целта си? Колко важно е дадено нещо за вас и какво сте готови да жертвате, за да го постигнете? Ако се сте напълно отдадени, ще последва и мотивацията.

Търсете знания, а не резултати

Ако се съсредоточите върху вълнението от откриването, подобряването, изследването и експериментирането, мотивацията ви постоянно ще бъде подхранвана. Бъдете сигурни, че ключът е да се фокусирате върху пътуването, а не върху дестинацията. Продължавайте да мислите за това, което научавате по пътя и за това какво можете да подобрите.

Направете пътуването забавно


Всичко в живота ви е една страхотна игра! В момента, в който приемете нещата прекалено насериозно, има голям шанс да започнете да усещате голяма емоционална тежест. Така има опасност да загубите перспектива и да спрете да се развивате.

Отървете се от застоялите мисли

Мислите влияят върху чувствата, а чувствата определят как гледате на работата си. Имате много мисли в главата си и винаги разполагате с избор върху кои да се съсредоточите: тези, които ще ви накарат да останете емоционално нестабилни (страхове, съмнения) или тези, които ще ви движат напред (вълнение, експерименти, опити нови неща, излизане от зоната си на комфорт).

Използвайте въображението си

Следващата стъпка, след като се отървете от негативните мисли, е да използвате въображението си. Когато нещата вървят добре, вие сте пълни с положителна енергия, а когато изпитвате трудности, трябва да сте още по-енергични. Така че преименувайте нещата, които не са наред.

Ако продължавате да си повтаряте, че мразите работата си, познайте какви чувства ще предизвикат тези думи? Това е въпрос на въображение! Винаги можете да намерите нещо, което да научите дори от най-лошия шеф в света, дори на най-скучната работа.

Не бъдете прекалено мили със себе си

Мотивацията означава действие. Понякога действията ви не успяват да доведат до желаните резултати. Не си търсете оправдания. Излезте, изправете се, предизвикайте себе си, направете нещо, което искате да направите, дори ако се страхувате.

Отървете се от разсейването

Безсмислените неща и разсейването винаги ще ви пречат, особено онези лесни, обичайни неща, които предпочитате да правите, вместо да се фокусирате върху нови предизвикателни и значими проекти. Научете се да се фокусирате върху най-важното. Напишете списък на губещите време навици и занимания и бъдете достатъчно отговорни, за да не ги правите. Вижте повече по темата тук и тук.

Не разчитайте на другите

Никога не трябва да очаквате други да правят каквото и да било вместо вас. Нито вашият партньор, нито приятел, нито шеф. Всички те са заети със собствените си нужди. Никой няма да ви зарадва или да постигне целите ви вместо вас. Всичко зависи от вас!

Планирайте

Задайте си стъпки напред. Нямате нужда от повече. Попълнете седмичния си календар, като отбелязвате кога какво и как ще правите. Прегледайте как всеки ден е преминал и вижте какво бихте могли да подобрите.

Защитете се от бърнаут

Лесно е да прегорите, когато сте много мотивирани. Наблюдавайте и се опитвайте да разпознавате признаците на умора. Помнете, каквито и да са целите ви, е много важно да отделите време за почивка.

Тялото и умът ви почиват, когато планирате време за релаксация и забавление в седмичния си календар. Изпълнявайте различни задачи, продължавайте да превключвате между нещо креативно и логично, нещо физическо активно и статитично, работейки сами и с екип.

Медитирайте или просто дишайте дълбоко, затворете очи или се фокусирайте върху едно нещо в продължение на пет минути. Направете резервация за вечеря по-късно. Почивката ви е напълно заслужена!