Защо кафето е най-добрата напитка?

icon
Sofialive.bg
Източник: Архив

По една или други причина всички хора се нуждаем от течности и най-вече – от вода. За щастие обаче, далеч не е необходимо водата да е единствената напитка, която консумираме. А и за да бъдем напълно честни, повечето напитки така или иначе са на водна основа, което означава, че в крайна сметка, дори най-идеалните кафе зърна се превръщат в овкусена вода.

Това, което е интересно обаче, са всичките ползи, които произтичат от това „овкусяване“. Няма друга такава напитка, която да оказва толкова благотворни ефекти върху нас, без почти никакви негативи. Наистина – кафето почти няма негативи и всичките такива са оборени от науката! А позитивите? Нека да се запознаем с тях!

Един от най-важните източници на антиоксиданти

Макар повечето хора да си нямат представа какво точно правят антиоксидантите, те все пак са наясно, че тези вещества са жизнено необходимо. Казано накратко, антиоксидантите помагат на тялото да обезвреди някои вредни вещества в организма, които се получават докато просто си живеем и функционираме.

Защо обаче кафето да е толкова важно? Защото в съвременния начин на хранене антиоксидантите са рядкост и това ни остава да разчитаме най-вече на кафето, което за щастие е богато на тези вещества. Уловката е, че най-добрите кафета в това отношение са по-скъпите и съответно по-качествените такива (виж в Cafemag), но дори по-достъпните варианти също имат антиоксиданти, просто в по-малки количества.

Безкофеиновото кафе също има полезни страни

Много от ползите на тази напитка изобщо не зависят от кофеина в нея. Затова не се притеснявай, ако не можеш да понасяш големи дози кофеин и предпочиташ без него. Пак можеш да се възползваш от полезните ефекти на кафето и без кофеин!


Помага ни да контролираме теглото си

Редица фитнес продукти съдържат в себе си кофеин, защото той помага за изразходването на енергия, стимулира ни и ни кара да се чувстваме по-силни. Много проучвания има, които показват този благотворен ефект на напитката. Хубавото обаче е, че той не спира дотук!

Кафето (дори и без кофеин) може да ни помогне да държим апетита си в разумни граници. Вместо да преяждаме постоянно, можем да пием кафе без подсладители или захар и по този начин да задоволим глада си за известно време. Още не е сигурно защо точно се получават нещата така, но ефектите са налице!

Помага на паметта

В някои научни изследвания се оказва пряка връзка между краткосрочната памет и консумацията на кафе. Много хора смятат този ефект за безполезен, защото хората обикновено искат да подобрят дългосрочната, а не краткосрочната памет. Това схващане обаче е неправилно.

Подобренията в краткосрочната памет могат да имат ефект и върху дългосрочната, но по-важното е, че това свойство на кафето ни позволява да бъдем по-фокусирани и по-бдителни. Така при необходимост от такива качества за изпълнението на дадена задача, можем спокойно да се доверим на кафето. Естествено, ефектът не е огромен, но е достатъчен, за да се забелязва. Просто много хора не обръщат внимание на този тип ползи и те си остават малко познати за нас.

Простата истина е, че науката продължава да открива нови и нови данни за качествата на кафето. Ето защо го смятаме за най-добрата напитка!