Защо в София никой не се къпе?

icon
Sofialive.bg

Миналият месец дадох 55.00лв. за студена вода. Видимо втрещен се запитах дали случайно не съм отворил автомивка без да знам, след това се изнизах набързо от касата за плащане, защото служителките помислиха, че имам открит басейн и искаха талон за отстъпка. Тази случка ме накара да се замисля за това, дали именно сметките не са причината в София повечето хора да не се къпят?!

След тази случка попаднах на друга подобна. Кратко пътешествие с автобус от линията 111 показа, че няма смисъл да се къпеш изобщо. Сравнително новите автобуси, които свързват линията Люлин-Младост са толкова далече от цивилизацията, че направо са се върнали в праисторията. Климатик е дума с много въпросителни за тази автобуси, където отворените прозорци са новите вентилатори, а шанса да умреш от задушаване, докато се возиш в тях е много голям.
Някъде след Младост, когато последният въздух се изпаряваше, а хората, които се качваха, притискаха тези, които вече са вътре, усетих, че не съм само аз този, които плаща висока сметка за вода. Смрадта се равняваше в тази на обществена тоалетна, а липсата на места за сядане, и нуждата да платиш за това SPA удоволствие 1.60лв. превръща пътуването във влакче на ужасите.

Слязох от автобуса и реших като всеки нормален софиянец да прекарам малко време в мола. Времето е безплатно, затова да се разходя по магазините на лов за намаление ми се видя забавно преживяване. Там обстановката не беше по-различно. Да, климатик имаше, но хората упорито отказаха да плащат студена вода, затова косите им бяха по мазни от фритюрник в ресторант.

Видя ми се странно - да дойдеш в мол за нови дрехи, но да не си измиеш косата!?

Разхождайки се в мол-а обаче видях причината. Една тениска е 5лв. Много по-изходна сделка. Явно хората са решили да инвестират в нов моден гардероб, вместо да плащат студена вода.

Животът в София е низ от вълнуващи приключения. Големият град ти предлага възможностите да откриеш нов ресторант почти всяка вечер. Да посетиш най-актуалните клубове, да си направиш страшни снимки от топ локации. Да влезеш в бутикови магазини или да откриеш конфекцията, от която имаш нужда на уникална цена. За сметка на това сметките за топла и студена вода могат да те върнат поне с три бързи кредита назад. Затова принципът е ясен- не се къпеш, напук на дружествата.

Един месец по-късно новата ми сметка за студена вода е 49.00лв. Реших, че ако с разхода, който изразходвам правя такива сметки, то идеята ми за открит басейн ще ме разори. Откачих пералнята от кабела и я покрих с покривка, която има избродирани цветя. Както едно време се покриваха телевизорите. Няма смисъл да я ползвам. За тези пари ще си купя 10 тениски. Обличаш, носиш и после хвърляш. Няма смисъл от други разходи!

Да не се къпем! Да не плащаме студена вода!


А тук можеш да видиш защо клиентът не винаги има право

От Джо Мангрум