Николай-Емил Шопов за успеха в България и в Америка

Николай-Емил Шопов за успеха в България и в Америка

Категория: супер човек

Прочети какво още си казахме с Ники и открадни за себе си каквото искаш...

Здравей Ники, с какво се занимаваш напоследък?
Здравейте, наскоро се прибрах от Америка за да сбъдна българската ми мечта. Снимам музикални видеоклипове и от вече близо година работя в Global Films като Директор Продукция за едни от най-големите телевизионни предавания у нас - "Като Две Капки Вода" и "Х-Фактор".

Niki. image

Кой е най-големият ти проект?
Най-големият проект, по който съм работил, определено е детската Евровизия през 2015, която се проведе в София. Това събитие беше гледано от близо 50 милиона зрители в цяла Европа и беше уникално преживяване.

А най-големият гаф, който си правил?
О, имам толкова много, но мисля че един от най-големите ми гафове беше по време на едно живо предаване, след рекламите говорих по-телефона с важен за мен човек и съвсем забравих да обявя колко време остава докато се върнем в ефир и така всички в студиото се оказаха неподготвени - включително публиката и водещите. Беше много неловко, но и забавно в същия момент. А когато бях водещ на едно ТВ предаване на живо, по-голямата част от екипа бяха студенти и тепърва се учеха как се случват нещата. Много се забавлявахме на гафовете, които допускахме в ефир. Дори в самия сценарий имаше такива и когато импровизирах в ефир, се иронизирахме и всички страшно много се смяхме. Това беше доста ценен опит за целия екип.

Niki. image

А какъв тип работа ти доставя удоволствие?
Всичко, свързано с телевизия и кино. За мен това е най-голямата магия и смятам, че киното и телевизията никога няма да загубят своето значение за обществото в дигиталния свят, дори напротив.

Те винаги ще имат своето влияние върху нас. Това ми дава сигурността да мисля, че това, с което се занимавам е истински значимо, важно е за някого и така правя някого щастлив.

Доставя ми удоволствие да работя за зрителите. Много се радвам, че успях да се докосна и до приказния свят на Холивуд. Това е нещо като друго измерение, друга вселена. Научих много ценни неща и никога няма да забравя това свое преживяване.

Знаем че си живял и в САЩ. Разкажи ни малко.
САЩ е много интересна държава, държавата на неограничените възможности и невъзможните приятелства. Няколко години подред ходих, чрез програмата за Work and Travel. Първоначално попаднах на едно магично градче наречено Провинстаун, място което ми даде много през тези 4 години, място което трудно се описва и силно се надявам, че ще мога да разкажа в документален филм съвсем скоро. Толкова много ми хареса в Америка, че реших да намеря начин да остана за по-дълго там. С това мое решение дойде и големият въпрос - как ще реша проблема с визата и легалното ми пребиваване там? След дълго лутане и много упоритост, накрая успях сам да намеря вариант как да направя първата крачка към Американската мечта. И това беше решението да кандидатствам за специална виза за хора с високи постижения и публична разпознаваемост в сферата на режисурата и продуцентството. Е, взех я! Така получих шанса да мога да работя като пълноправен гражданин на Америка. В този момент обаче съдбата реши да тръгна по друг път и се озовах обратно в родината следвайки “българската мечта”, работейки това за което съм извоювал през годините с много труд. Реших да му се насладя и отдам и започнах работа като директор продукция на едно от най-популярните предавания в България. Отделно съм и режисьор на видеоклипове.

Опиши се с няколко думи.
Смея да кажа, че съм амбициозен и докрай преследвам мечтите си. Дори, когато срещна разочарование или несполука (а това е неизбежно), не се отказвам. Именно това мое качество ми е донесло най-много успехи - не се отказвам лесно и преследвам мечтите си докрай.

Niki. image

Как прекарваш деня си?
Всеки ден за мен е уникален, не обичам рутината и ежедневието. Старая се всеки ден да спортувам, но е изключително трудно в периодите, в които работя върху някой проект, но полагам необходимите усилия и жертви, стига нещата да се получават. Много обичам да се храня в ресторанти и да експериментирам с различна кухня, това е и редовния проблем с хранителния режим, докато спортувам. Кафето е голяма част от деня ми - много обичам да седна да пия кафе на много оживено място и да свърша полезна работа на компютъра, така успявам да се съсредоточа най-добре.

Какво те вдъхновява?
Вдъхновява ме това да създавам и след това да видя готовия продукт. Вдъхновяват ме качествените големи телевизионни продукции, основно продуцирани в Америка, например The Ellen DeGeneres Show, което и най-голямoтo ми вдъхновение, надявам се и скоро сбъдната мечта. Вдъхновява ме също така да видя добър резултат, в който не са вложени много пари и специални ефекти. Това доказва, че не всичко е пари, а много по-важна е идеята, заложена в сюжета и нейното изпълнение. Възхищавам се тогава, когато видя как група от хора работят страстно зад определена идея и са готови да я реализират успешно.

Niki. image

   Niki. image

Дай ни няколко съвета как да бъдем поне наполовина толкова продуктивни, колкото теб.
За това няма рецепта, но може би има едно много важно правило и то е да правиш винаги това, което искаш. Така правя и аз - независимо от обстоятелствата или ситуацията, винаги намирам начин как да пречупя нещата през моята призма и да ги направя свои, по мой начин. А и да, трудно е да намериш това което искаш да правиш, но самото търсене е най-сладко, това правя аз - наслаждавам му се! Също така е нужно да приемеш, че невинаги това, което обичаш да правиш ще ти донесе мигновена печалба. Колкото и тривиално да звучи, когато работиш върху това да сбъднеш своя мечта, не трябва да мислиш за пари и да чакаш веднага да спечелиш. Хубаво е да го правиш заради самата идея и за собствено удовлетворение. Тогава непременно ще бъдеш и възнаграден.

Не на последно място мога да кажа, че вярвам много в съдбата и пътя, който очертава Тя! Да ѝ се довериш изисква смелост и кураж, но това води до успех.

Niki. image

Пожелай нещо на Sofia Live.
Пожелавам много вдъхновяващи разкази и истории, много любов и все толкова прекрасни читатели! Тъй като екипът Ви е предимно от млади хора, бих искал да Ви пожелая да не се отказвате да правите това, което обичате. Само тогава нещата добиват истински смисъл и си заслужават!

Текст: Злати Стоянова

Още от категорията

Кокаинова принцеса

Как НЕ се прави

Ива Екимова

От момиче на късмета до жена с късмет и вдъхновяваща кариера

Владимир Полеганов

Крие се в червената трева най-вече от тези, които я виждат единствено като зелена и знае какво се шири зад стените на съня

От общината