SpectraSoul

SpectraSoul

Самоменажирането е бъдещето

Електро дуото SpectraSoul е на сцена вече десет години, като безспирно издават албуми, сингли и ЕР-та. Тази година ги гледаме на Vola Open Air в последния уикенд на юли и бързаме да ти ги представим

От създаването си през 2006 SpectraSoul чертаят нов път в света не само на дръм енд бейс музиката, но и на електронната сцена като цяло. Затова не са случайност изданията им за най-добрите бас лейбъли, като Metalheadz, Critical, Exit и Shogun Audio. Още от дебюта си те пречупват стилове, темпове и настроения, но основното звучене остава непосредствено разпознаваемо и в много отношения уникално. Заедно наскоро основават своя собствена продуцентска къща Ish Chat Music и скъсват с работата за големи компании. Идват у нас на 28 юли за Vola Open Air 2017 и историческият връх Околчица е идеалното място, където да дадат воля на независимостта си.

spectrasoul image

Здравейте! Как върви лятото?
Отлично! Тъкмо се връщаме от много хубав уикенд, в който свирихме на различни фестивали в Белгия, Австрия и Словакия.

Като погледнете назад, какво мислите, че беше лепилото помежду ви? Как успявате да се развивате и да правите музика заедно толкова дълго време?
И двамата пишехме музика поотделно от години. Джак създаваше мелодии много бързо, докато на мен ми отнемаше много време и никога нищо не завършвах. Първият път, когато се събрахме в студиото, разбрахме, че се допълваме много добре и работните ни стилове се балансират. Работата в дуо е страхотна, защото можете да извличате идеи един от друг и винаги има още една глава, до която да се допиташ за съвет. Също вземаме важни решения много по-бързо, когато сме заедно в студиото.

Още от първия си албум не създавате класически дръм енд бейс - музиката ви винаги е различна и феновете никога не знаят какво да очакват. Кои са елементите в развитието на вашето звучене?
Винаги се стараем музиката ни да е разнообразна. Гамата на музикалните ни вкусове и влияния е наистина широка, но не е единственото, което ни води - вдъхновяваме се и от изкуство, култура, храна - всичко, което провокира въображението ни.

Миналата година приключихте работата с култовия лейбъл Shogun и създадохте своя лейбъл Ish Chat. Защо?
Искахме ново предизвикателство. Идеята да създадем собствен лейбъл ни се върти  отдавна и след като проучихме нещата с помощ от приятели от индустрията, решихме да направим тази крачка. Досега е невероятно поучително преживяване! Издадохме 3 солови ЕР-та, както и колаборация с Аликс Перез и неговия лейлбъл 1985. Всички тези проекти се приеха много добре. В момента довършваме третия си албум, който ще пуснем в Ish Chat Music по-късно тази година, тъй че очаквайте малки части от него на сета ни в България!

Много артисти напоследък създават свои лейбъли - мислите ли, че това е бъдещето на музиката? Творческа свобода и предприемачески дух?
100%. Това отвори сцената отново. Хората споделят повече музика, пишат, каквото желаят, и могат да го пуснат, когато поискат.

С кой момент от музикалната си кариера сте най-горди?
Излизането на дебютният ни албум Delay No More през 2013. Това беше един много голям момент за нас.

С какво започвате обикновено, когато приготвяте сетове?
Ние не подготвяме сетове. Просто имаме огромна селекция страхотна музика от продуценти, които харесваме. От тук вече всичко се свежда до спонтанността по време на самата вечер - усещаме атмосферата на самото пространство и пускаме каквото почувстваме, че е подходящо!

Кои хора са повлияли най-много на кариерата ви?
По отношение на дръм енд бейса и двамата най-силно се влияем от Calibre, Break и Marcus Intalex. Извън този стил - D’Angelo, The Cinematic Orchestra, Flume.

Какво слушате напоследък?
В момента има много страхотни нови албуми. Anderson Paak, SZA, Gabriel Garzon Montano, Agnes Obel, Kendrik, Feist… Списъкът може да продължи още дълго.

Кое са любимите ви място и време за изпълнение?
По света има много страхотни места за диджеи. За нас, ако става въпрос за конкретна страна, Нова Зеландия винаги е невероятна. Партита в клуб The End в Лондон също винаги са паметни!

Какво да очакваме от предстоящото ви парти на Vola Open Air?
Имаме много нова музика и парчета от новия си албум, които да тестваме. Очакваме го с нетърпение! Ще се видим там.

Коментари

Какво друго от Героите

Боряна Зафирова: Аз съм Елхата на Туве Янсон

Иска да бъде украсена с много любов, а като малка е мечтала да стане обикновена роза

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Зефира Вълова - музикант с характер

Какво е общото между диригентската палка и цигулковия лък

От общината