В/ХОД навън със серия от артистични събития
В/ХОД навън със серия от артистични събития В/ХОД навън със серия от артистични събития В/ХОД навън със серия от артистични събития

В/ХОД навън със серия от артистични събития

Два премиерни спектакъла ще бъдат представени в рамките на програмата

От 14 до 28 ноември ще се проведе четвъртият тематичен модул от артистични събития В/ХОД навън, организиран от платформата за документално изкуство В/ХОД. Двa премиерни спектакъла ще бъдат представени в рамките на програмата: съвместният проект на Студио за документален театър Vox Populi и Екологично сдружение “За Земята” - пърформансът Което остава, посветен на рециклаторите в София и представлението Сами на Театър Реплика, финансиран по програма “Малък АРТ ДОК грант” на В/ХОД.

Ще можеш да видиш още и един от най-впечатляващите и ярки спектакли на Vox Populi АЛЕ ХОП - По високо опънатата тел, създаден след серия от интервюта с артистите от цирк “Ориент” по време на едно от техните турнета из България. В програмата на В/ХОД навън влизат още Поколение Ь, чийто фокус са годините на прехода в България и подрастващото поколение тогава, както представлението Невидими №1, посветено на хората с двигателни проблеми.

което остава

Което остава
Режисьор: Неда Соколовска

Сценография: Иван-Александър Тодоров
Участват: Петко Каменов, Пламена Пенчева, Георги Налджиев, Стойка Стефанова

Първата премиера, с която ще се открие и официално модулът В/ХОД навън е на документалния пърформанс Което остава. Датата е 14 ноември, вторник, началото е в 19.30. Съвместният проект на Студио за документален театър Vox Populi и Екологично сдружение “За Земята” ще предложи на зрителите един необичаен сценичен формат, т.нар. театър променада. Спектакълът ще бъде представен на открито, като началната точка на обиколката е фоайето на Център за култура и дебат “Червената къща”. Екипът на представлението ще потопи гостите в едно сюреалистично изживяване-пътешествие между три знакови софийски улици, за да ги направи свидетели на ситуации от паралелен живот на града. Пред паметните плочи, контейнерите за боклук, графитите и невидимите скривалища проговарят неговите енигматични обитатели - хората, които се грижат за онова, “което остава”.

Проектът е фокусиран върху социално значими теми и маргинални общности, останали встрани от медийното внимание и гражданския диспут. Което остава е за онези хиляди хора, които ежедневно събират разделно отпадъците на града, предават ги в пунктовете за изкупуване и по този начин прехранват себе си и семействата си.

Входът за събитието е свободен, като публиката ще може да направи дарение по избор, като така подпомогне дейността и каузите на “За Земята”. Поради спецификата на спектакъла, максимумът от зрители, които могат да го видят за едно изиграване е 15 души. По този повод е необходима предварителна резервация на e-mail: vox.pop.doc@gmail.com. Следващите дати за Което остава през ноември са 16 и 28 в 19.30.

което остава

Поколение Ь
Режисьор: Неда Соколовска
Участват: Цвета Балийска, Петьо Петков-Шайбата, Братан Братанов и Неда Соколовска

Поколение Ь
или най-новият спектакъл на Студио за документален театър vox populi, създаден през настоящата година ще бъде представен на 15 ноември, сряда от 18:00, като част от програмата на ACT фестивал за свободен театър. Мястото отново е Център за култура и дебат “Червената къща”. В обсега на внимание тук е темата за прехода в България, годините от 1989 до 1997. Краен, противоречив, несигурен, този отрязък от време се оказва определящ за подрастващото поколение тогава. Поколение Ь е представление, посветено точно на тези сред нас - тинейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време. Техните страхове и самота, обвити в алкохол и наркотици, музикалните им вкусове като най-мощния опит за бунт. Едно търсене на идентичност в безтегловността на 90-те...

поколение ь

Сами
Режисура: Милко Йовчев
Художник: Маргарита Данчева
Участват: Боряна Пенева и Милко Йовчев
Много къщи. Един човек. Тишина. Ако един човек каже нещо, но няма кой да го чуе, казал ли го е наистина?

В България има над 60 села, които имат само един обитател. В още толкова живеят двама.

Втората премиера в рамките на В/ХОД навън ще представи документално-сценичния прочит по темата за последните останали хора по селата в България. Спектакълът Сами на Театър Реплика е в програмата на 22 и 23 ноеври от 19:30 в “Червената къща”. Представлението беше един от двата проекта, които тази година спечелиха финансиране от В/ХОД по програмата за насърчаване на социално-ангажиран театър “Малък АРТ ДОК грант”. Писателят Георги Господинов, журналистите Диана Иванова и Светослав Тодоров, съоснователят на Център за култура и дебат “Червената къща” Десислава Гаврилова и режисьорът Неда Соколовска бяха в журито, което избра най-добрите идеи, които да получат сценична реализация и обществена трибуна.

сами image

АЛЕ ХОП - По високо опънатата тел
Режисура: Неда Соколовска
Участват: Елена Кънева, Тони Карабашев, Линда Русева, Филип Трифонов, Петко Каменов, Никола Бозаджиев, Теодора Кулева
Спектакъл за живота зад манежа, за най-личните моменти от ежедневието на цирковия артист - по този начин екипът на АЛЕ ХОП - По високо опънатата тел разкрива подробности около неговата драматургична структура.

Какво е да си роден в цирка, къде държи Стела своите 40 саксии с цветя, какво се случва, когато хипопотамът избяга от клетката си, и още много откровения от трупата на цирк “Ориент” ще бъдат представени пред публика на 24, 25 и 26 ноември от 19.30 в програмата на В/ХОД навън и Център за култура и дебат “Червената къща”.

Представлението е отличено с награда ИКАР за майсторско техническо осъществяване. Изграден на принципа на театъра променада, АЛЕ ХОП се осъществява едновременно в три зали на “Червената къща”, като зрителите се придвижват на групи. По този начин се създава усещане за една магическа действителност и неограниченост на сценичното действие.

аве хоп image

Невидими №1
Режисура: Неда Соколовска
Участват: Валентин Кирков, Деница Даринова, Любомир Любенов, Диана Енчева, Йонко Димитров и Велислав Велчев

На 27 ноември, понеделник, от 19.30, ден преди официалното приключване на В/ХОД навън публиката ще има възможност да види представлението Невидими №1 на Vox Populi. То е първото от едноименната поредица, посветена на различни маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи. Спектакълът е построен върху интервюта на хора с двигателен дефицит и развива темите за движението, сегрегацията и силата на духа.

невидими

Резервация за събитията можеш да направиш на:
0885  828 532; 02/ 988 81 88, както и на:
www.redhouse-sofia.org

Коментари

Друго от фестивал

2017 в музика

2017 в музика

10 албума от миналата година, с които да започнеш новата

Тошка Иванова - „По колко пъти на ден не умираме“

Тошка Иванова - „По колко пъти на ден не умираме“

Една книга за смъртта и за умението да се живее

От общината