Междузвездни войни: Последните джедаи

icon
Sofialive.bg

Ще си призная най-отговорно - никога не станах фен на Междузвездни войни. Опитах, когато бях на около 10, защото всички ги обичаха. Не ме грабнаха. Пробвах пак на 15-16, защото продължаваха да ги обичат. Гледах ги, когато започнаха да излизат епизодите 1, 2 и 3. Поне навързах цялата история, но дотам (Епизод 1 всъщност ми хареса). И така, до момента, в който излезе седми епизод Междузвездни войни: Силата се пробужда. Дадох си сметка, че през целия филм ми е било интересно, а не досадно като в старите заглавия. После дойде Rogue One, а ето, че сега гледаме и Междузвездни войни: Последните джедаи. И всеки от тях ми харесва повече от предишния. Накратко - Дисни ме накараха да харесам Междузвездни войни.

star wars last jedi image

Историята на филма продължава оттам, където ни заряза Епизод 7. Рей се среща с Люк Скайуокър с надежда да го върне в редиците на бунтовниците и да й открие пътя на Силата. През това време пък Новият ред атакува бунтовническата база, а те връщат с контраатака. И нека оставим дотук висящ сюжета, за да можеш сам да се насладиш на всичките му обрати, изненади, напрежение и екшън.

Разбира се, има и твърде прозрачно, дори досадно на моменти послание, белег за толерантността, задължителна в Холивудските продукции от двуцифрен брой години вече. Този път филмът пропагандира защита правата на животните (ще те оставим да откриеш сам всички намеци), като дори Чубака се отказва от печеното на огън порги и отглежда няколко симпатични гада в Сокола.

star wars last jedi image

Новият епизод на Междузвездни войни ти предлага пъстър букет от всичко, което обичаш в поредицата, ако си неин фен. Филмът е дълъг, без да е разточителен и е пълен с динамика, действие и великолепна визия в двата си часа и половина. Ако харесваш Star Wars и твърдиш, че Междузвезди войни: Последните джедаи не ти е харесал, просто лъжеш или умишлено се настройваш срещу факта, че продължават да се снимат филми от епичната поредица. Имаме среща със стари познати, новите персонажи влизат все по-сигурно в образите си и ги правят съществени герои, неизменни за сериите. Рей стъпва уверено по пътеката на джедаите. Кайло Рен е разкъсван от колебания, като неговият персонаж е най-сериозно разгърнат. Старият Люк изглежда по-печен от онзи Люк отпреди 40 години. Кари Фишер завършва снимките на най-емблематичната роля в кариерата й, преди да напусне този свят преди година. Филмът всъщност е посветен на нея.

star wars last jedi image


Разбира се, имаме задължителните нови анимационни симпатяги - поргитата, които са като хибридната форма на заек и пингвин с чаровно големи очи; филмът започва с дълга и супер интересна батална сцена между кораби на бунтовниците и Новия ред; има два епични кютека с лазерни мечове; Анди Съркис е неузнаваем като Върховния лидер Сноук; ефектите, особено на острова на джедаите, където се е покрил Люк Скайуокър и пустинната планета, покрита със сол, където е изоставената база на бунтовниците, са главозамайващи. Накратко, Междузвездни войни: Последните джедаи е едновременно визуално красив и сюжетно брилянтно попълнение във все по-набъбващата филмова поредица. Не е е учудващо, че много критици го сочат като най-добрия от серията след Империята отвръща на удара.

star wars last jedi image

Така че, ако се кефиш на поредицата и още криеш някакъв скептицизъм - забрави го и си вземи билет за кино. Макар че, сигурни сме, че всеки истински фен вече го е направил. И нека силата бъде с теб и през новата 2018-а!

Текст Ивайло Александров