Арт старт 2017
Арт старт 2017 Арт старт 2017 Арт старт 2017

Арт старт 2017

Гьоте-институт и галерия Credo Bonum представят съвместен изложбен проект с млади съвременни художници от България на възраст под 30 години

Ето че новата артистична година започва с ценен общ проект Арт старт между Гьоте-институт и галерия Credo Bonum, който цели да насочи вниманието към млади български художници, които си заслужава да следим през 2017. Това са единайсет съвременни автори под и около 30 години, които работят в най-различни области - живопис, рисунка, скулптура, видео, фотография и арт книги.

Организаторите целят да осветлят работата на най-младите художници, които понякога трудно успяват да достигнат до сцената за съвременно изкуство, а нерядко се отказват и се пренасочват към други области като дизайн, илюстрация или реклама. Арт старт набелязва интересни имена, както и важни тенденции в изкуството в България - например заниманието с книги и фензинове, както актуалното във фотографията, живописта и скулптурата.

Изложбата Арт старт е разделена в две части: в Гьоте-институт и в галерия Credo Bonum. Куратори са Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева, които в избора си търсят новото и непознатото на сцената за изкуство, различни гледни точки и актуални позиции. Водещо е желанието да се представят млади автори и да се подпомага професионалното им развитие.

Сред избраните автори са живописци като Радоил Серафимов и Радослав Нинов, фотографите Любомир Игнатов, Марица Колчева и Гергана Петрова, автори, които в работата си съчетават живопис, рисунка, инсталация и илюстрация като Радостин Седевчев, Боряна Петкова, Севда Семер, Мария Налбантова и Мартина Вачева, както и скулптора Мартиан Табаков.

Изложбата в Credo Bonum ще се открие на 12 януари, четвъртък, от 18:30 часа, а тази в Гьоте-институт - ден по-късно на 13 януари, петък, също от 18:30 часа и ще продължи до 10 февруари. Така че разпредели вниманието си между двете изложби и проследи младите български артисти.

А кураторите допълват:
Арт Старт не претендира за обзор или за пълнота в избора, нито пък има амбициите да определя кои автори са по и най. В изложбата показваме онези автори, които веднага предизвикаха интереса ни с работи, които събудиха професионалната ни интуиция, оставяйки ни в очакване какво ще последва.

 

Коментари

Други изложби

2016 - годината, в която рокът не умря

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Бразилско късометражно кино в София

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

От общината