София преди Синята зона
София преди Синята зона София преди Синята зона София преди Синята зона

София преди Синята зона

В черно-бели фотографии и пощенски картички от миналия век

Изложбата е като главоблъсканица от типа „открий разликите", но на моменти по-скоро търсиш приликите. До всяка една от десетките снимки на емблематични сгради, булеварди и улици от стара София има актуална фотография на същото място (в долния десен ъгъл на огромните пана), а паркираните автомобили там - трябва да си го признаем - само развалят гледката. Чак сега осъзнахме колко по-широки са площадите „Батенберг" и „Св. Александър Невски", но не сме и предполагали, че по ул. „Леге" едно време е кипял такъв живот, невъзможен заради синята зона днес.

sofia_predi_1_1172
sofia_predi_1142

Черно-белите фотоси са от фонда на сайтовете Стара София и Изгубената България, като повечето са правени в началото на миналия век, когато по улиците са се движели предимно каруци - чак на по-новите кадри се появяват трамваи и коли, които тогава са се броели на пръсти. Попа например е бил равна полянка, „Цар Освободител" - пешеходна зона, кино Одеон се е казвало Дружба, а на ъгъла пред Руската църква е имало малка спретната къщурка. Старите хора още питат за ул. „Васил Левски", която минавала пред Народния театър, а малцина знаят, че Лъвов мост се е наричал Широкия - и наистина бил такъв.

sofia_predi_2_1193

Автори на актуалните фотографии пък са самите организатори - гидовете от сдружение Free Sofia Tour, които редовно разхождат туристи из центъра и са като подвижна енциклопедия за историята на града ни. Няма нищо случайно и че изложбата се открива именно сега - на 3 април 1879-а София официално е призната за столица по идея на проф. Марин Дринов и измества другите два кандидата за поста - Велико Търново и Пловдив, сори.

Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев, Изгубената България и Free Sofia Tour

Коментари

Други изложби

2016 - годината, в която рокът не умря

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Бразилско късометражно кино в София

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

От общината