A Place Where There’s No More Pain на Life Of Agony

icon
Sofialive.bg

През 2011 Кийт Капуто събра увереност да излезе пред консервативната метъл публика като трансджендър, прекръсти се на Мина Капуто и оттогава насам вее високо флага на LGBT обществото. И това е важна крачка към новия живот на американските алтърнатив метъл легенди Life Of Agony. Защото предвожданата от Мина банда не просто се завърна от бездната преди 3 години, ами и тази пролет издаде най-силния си албум от чудовищно якия си дебют River Runs Red (1993). А това, приятели, е доста сериозна заявка.

life of agony image
Мина Капуто и Джоуи Зи

Годината е 2014. Life Of Agony са отишли в забвение. Басистът Алън Робърт се занимава повече с рисуване, отколкото със свирене. Мина Капуто издава солови албуми с меланхолични пост-гръндж парчета. Джоуи Зи продуцира млади метъл и хардкор банди. А барабанистът Сал Абрускато създава дуум/готик метъл бандата A Pale Horse Named Death, където поема китари и вокали. За всеки от тях Life Of Agony е затворена книга, а опитите да запишат нова музика през последните години са насилени парчета и идеи, които отиват директно на боклука.

life of agony imageАлън Робърт и Сал Абрускато

Само че през 2014 бандата се събира отново в оригинален състав и изнася първия си концерт след смяната на пола на Мина. Отзвукът е толкова силен, че две години Life Of Agony правят супер успешни лайфове, а австрийският лейбъл Napalm Records им предлага да запишат албум. Четиримата се затварят в репетиционната и откриват, че загърбили личните си демони, отново могат да творят заедно. От искрата лумва огън и през май тази година излиза петият им албум A Place Where There’s No More Pain, който показва само едно - Life Of Agony са тук напълно уверени и определено са на една вълна. Защото албумът е безкомпромисен.

life of agony cat image

Ако чакаш кросоувър/хардкор рифовете и звученето на River Runs Red отсега ти казваме, че си сбъркал адреса. Life Of Agony звучат така, както можем да очакваме от 40-годишни хора, минали през мощната вълна на бруклинското звучене от началото на 90-те, но и плували умело в наследството на банди като Jane's Addiction, Alice In Chains и Quicksand. Този път от лейбъла им е оставена свободата да тръгнат в комфортна за тях посока. Парчетата звучат твърдо и директно, но и достатъчно мелодично, а честите преходи и смяната на темпото, така знакови за дебюта тук са леко прикрити зад постоянните китарни атаки. И вокалите! Вокалните линии са една от най-силните черти на A Place Where There’s No More Pain. Мина е в страхотна форма и пее с енергия и пламък, които директно ти влизат под кожата.


life of agony image

В A Place Where There’s No More Pain има всякакви парчета. “Meet My Maker” е типично отварящо парче за албума с директен риф и блъскащ ритъм. Подобна е и по-задъханата “World Gone Mad”, която е и първият сингъл в албума. Имаме тежкарски, забавени и плътни рифове в “Right This Wrong” и “Dead Speak Kindly”. Тук са и парчета, които могат да те накарат да стискаш зъби и юмруци до сълзи, преди да си откъснеш главата със замах от кръста (“A New Low” и “Bag Of Bones”). А финалът е прошепната пиано меланхолия "Little Spots Of You". И Life Of Agony са съумяли да съберат тези десет песни в хомогенен, завършен и сериозен запис. Нямаме търпение да ги чуем и пеем на живо с тях и стотици фенове.

A Place Where There’s No More Pain е адски силен и чудесно пипнат албум на стари кучета, които са намерили отново диалога и звучат... така, както трябва да звучат Life Of Agony днес.

Текст Ивайло Александров