Пази яйцата

Пази яйцата

Как да спасиш великденските яйца от пукане

Любима традиция за малки и големи е боядисването на великденските яйца. Какво по-хубаво от това да се поизцапаш малко с боя, докато се забавляваш със семейството и твориш върху… яйца. Но трудната част е преди самото клепане с боя - сваряването на яйцата е предизвикателство и за най-опитните домакини. Доста често, докато се варят, те се напукват и стават негодни за “борба“, пък и загрозяват иначе перфектния цвят, който си успял да докараш тази година с боите (което нека си признаем, също не е лесно). За щастие има няколко неща, които можеш да направиш, за да не ти се пукнат яйцата в тенджерата тази година.

eggs7 image

Тайната е в правилното сваряване, а тънкостите не са много, просто трябва да ги запомниш. Най-лесното е да пуснеш няколко яйца във вряща вода, да? Ама не. Спуканите яйца са почти гарантирани така. Хубаво е да се използват яйца седели по-дълго в хладилника - колкото по-старо е едно яйце, толкова по-малко става отвътре и има по-малък шанс то да напука черупката като се разшири от топлината. Но след като се извадят от хладилника, е хубаво да се оставят малко да се стоплят на стайна температура, за да не е прекалено голяма разликата между температурата на яйцето и водата.

eggs2 image

Добре е да се ползва съд, в който можеш да ги наредиш на 1 ред/слой. Залей ги със студена вода и като заври, намали огъня (или ги махни от котлона), за да се намали движението на водата, което може да допринесе за пукането. Странното е, че съществува метод за по-лесно белене на черупката, който гласи обратното - да сложиш яйцето във вече загряла вода, защото така се сготвя по-бързо и белтъка не достига до прекалено висока температура, така става по-трудно на мембраната да се залепи за черупката. А като ги махнеш от котлона, пускаш студена вода да тече върху тях и чак след това ги вадиш.

eggs6 image

И за финал може би най-ефикасната подробност - добави по една чаена лъжица оцет за всяко яйце още преди да включиш котлона. Това работи поради факта, че протеините в белтъка така се втвърдяват по-бързо и се запушват естествените пукнатини в черупката на яйцето. Ако попаднеш или си тествал още успешни методи, които предпазват черупката - сподели ни ги. Пожелаваме успех с тазгодишните яйца и още повече с боята - знаем колко е трудно да се уцели качествена.

Коментари

Още от категорията

Craft Beer. Craft Food.

Крафт бирите превземат сърцата ни, а родните пивовари - менюто на ресторант Aubergine

Анимирай празниците

Пет приказни рисувани филма за добро настроение

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

Най-четени!

Тежки афтъри и китайски фон дьо тени

Софийските малки котета

3 френски филма и много смях в неделя

Събрахме още 3 любими ленти за забавен уикенд

Ива Екимова

От момиче на късмета до жена с късмет и вдъхновяваща кариера

Каква година ни очаква под знака на Земното куче?

Година на растеж и хармония или продължение на хаоса от изминаващата година на Петела?

Гери-Никол и перфектното капучино

Съчинение разсъждение върху туит

Половин милиграм никотин

Красивите лица на Сирия и Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival представят:

The Simpsons знаят бъдещето?

11 от най-точните им попадения

Нова година, нов Арт старт

Интересните нови имена във визуалното изкуство през 2018

От общината