Пази яйцата

Пази яйцата

Как да спасиш великденските яйца от пукане

Любима традиция за малки и големи е боядисването на великденските яйца. Какво по-хубаво от това да се поизцапаш малко с боя, докато се забавляваш със семейството и твориш върху… яйца. Но трудната част е преди самото клепане с боя - сваряването на яйцата е предизвикателство и за най-опитните домакини. Доста често, докато се варят, те се напукват и стават негодни за “борба“, пък и загрозяват иначе перфектния цвят, който си успял да докараш тази година с боите (което нека си признаем, също не е лесно). За щастие има няколко неща, които можеш да направиш, за да не ти се пукнат яйцата в тенджерата тази година.

eggs7 image

Тайната е в правилното сваряване, а тънкостите не са много, просто трябва да ги запомниш. Най-лесното е да пуснеш няколко яйца във вряща вода, да? Ама не. Спуканите яйца са почти гарантирани така. Хубаво е да се използват яйца седели по-дълго в хладилника - колкото по-старо е едно яйце, толкова по-малко става отвътре и има по-малък шанс то да напука черупката като се разшири от топлината. Но след като се извадят от хладилника, е хубаво да се оставят малко да се стоплят на стайна температура, за да не е прекалено голяма разликата между температурата на яйцето и водата.

eggs2 image

Добре е да се ползва съд, в който можеш да ги наредиш на 1 ред/слой. Залей ги със студена вода и като заври, намали огъня (или ги махни от котлона), за да се намали движението на водата, което може да допринесе за пукането. Странното е, че съществува метод за по-лесно белене на черупката, който гласи обратното - да сложиш яйцето във вече загряла вода, защото така се сготвя по-бързо и белтъка не достига до прекалено висока температура, така става по-трудно на мембраната да се залепи за черупката. А като ги махнеш от котлона, пускаш студена вода да тече върху тях и чак след това ги вадиш.

eggs6 image

И за финал може би най-ефикасната подробност - добави по една чаена лъжица оцет за всяко яйце още преди да включиш котлона. Това работи поради факта, че протеините в белтъка така се втвърдяват по-бързо и се запушват естествените пукнатини в черупката на яйцето. Ако попаднеш или си тествал още успешни методи, които предпазват черупката - сподели ни ги. Пожелаваме успех с тазгодишните яйца и още повече с боята - знаем колко е трудно да се уцели качествена.

Коментари

Още от категорията

Гранола бар

Приготви си сам - най-вкусно е

Abordage

Кофис, настолни игри и крафт бира за софийски пирати

Най-четени!

Гергана и Светльо от Rakia Shop

Истинската ракия не се пие ледена и с шопска салата

Новата песен на Гери Никол е една ода на социалната промяна

Варненски фънк, смесен с гангстерски рап

Iron Maiden в София догодина

Слуховете са за 16 юни

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Интервю по монокини

Майката и дъщерята без горнище, а бащата стои и си пие бира... и не му пука

The Blog Guide: Блогърите разказват

Двама блогъри за себе си и вдъхновението

От Мирела до Стокхолм с любовь

Любимата тенденция на Мирела е свободата, а стилът й е засилена форма на раздвоение на личността

Наръчник на заблудите в "Сексът и градът"

Шестте неща, в които "Сексът и градът" ни накара да повярваме, а впоследствие се оказаха долни инсинуации

От общината