В началото на живота

В началото на живота

Във всяко пътуване към неизвестното, каквото е раждането, е добре да крачиш рамо до рамо с верен шерп. Твоята дула

Знаеш ли откъде идва животът? Твоят живот. Правилните отговори са много, но чуй и този. Ражда се от съзнанието на едно (най-често) уплашено, объркано и по-уязвимо от всякога същество - майка ти, тази невероятна жена. Двамата с нея сте преживели неописуемия трип, който списанията обикновено наричат „магията на раждането", но ние ще ти го кажем направо - когато една жена ражда, в тялото й избухва абсолютно същият взрив от хормони, какъвто предизвикват и психеделичните състояния.

Да, докато си си проправял път навън, тя е била на друга планета и най-вероятно никой не й е казал, че ще се озове там. Чувствала се е сама, слаба и безпомощна. В някакъв момент неистово е искала да слезе от влака, само че от този влак, сещаш се, няма слизане. И ти си дошъл на белия свят, стиснал малкото куфарче, което тя, без ни най-малко да иска, е споделила с теб. Прилежно сгънати в него са били няколко чисти съмнения (Готова ли съм за дете? Обичам ли наистина баща му?), един-два резервни страхове (Това ли е краят на света, какъвто го познавам? Ще оцелея ли?) и дори - изобщо не е изключено - изровени кой знае как от съзнанието й стари сенки на насилие, унижение и болка. Или пък не. Може би те е чакала дълго и е била адски щастлива, уверена, спокойна и преизпълнена с безоблачни мисли. И ето те, най-накрая пристигаш.

Светът не те е посрещнал супер добре, особено ако си се появил в него след 50-те години на миналия век. Направо е бил недружелюбен, няма какво да се лъжем. Срязали са ти пъпната връв, преди да си готов за тази решаваща крачка. Вероятно са те грабнали някакви непознати ръце и са те разнасяли насам-натам, вместо да те сложат на единственото място, където си искал да бъдеш - до сърцето, чийто ритъм допреди миг е бил цялата ти вселена, и върху кожата, чиято топлина и миризма са били единственото ти убежище. Боцнали са те веднъж-дваж, щипнали са те тук-там, капнали са ти антибиотик в очите и са ти тикнали порция адаптирано мляко. Сигурно така е започнал животът ти.

Да беше тръгнало всичко поне малко така, както подсказват инстинктите ни, може би днес щяхме да сме по-добри, по-качествен биологичен материал, ако щеш. Затова наистина е хубаво, когато тръгнеш по дългия и велик път на сътворението, да имаш до себе си опитен и верен приятел като дулата.

Дулите са древно племе и се срещат във всички култури откакто свят светува, макар и не винаги да си ги наричали с това име - то идва от древногръцката дума δούλη (doulē) и означава „жена, която служи". Съществували са през вековете по всякакви легални, полулегални или откровено нелегални начини, а отскоро и ние си имаме Асоциация на българските дули - 17 дами и един мъж плюс още няколко активно практикуващи извън нея. Всички са сертифицирани или в процес на обучение към различни международни организации като DONA International и Childbirth International. Малко са болниците, които позволяват присъствието им по време на раждане - отбележи си на първо място „Св. Лазар" и „Св. София" (бившата „Тина Киркова").

Мисията им е една - появата на всяко бебе да е велик момент, а не травмиращо преживяване, след който майката да е още по-силна и здрава.

Ето как го правят:

1. Оказват само емоционална и физическа подкрепа. Те не са медицински лица, не мерят кръвно и не бъркат долу. Но владеят техники за немедикаментозно обезболяване, масаж, пози за правилно ориентиране на бебето и облекчаване на контракциите. В торбата си крият шалове, топъл душ, огромни топки за бременни и успокояваща музика.

2. Дулата ще те подкрепя безусловно, без значение дали раждаш активно, нормално или с цезарово сечение.

3. Най-лесно ще я намериш на някоя от месечните срещи, които се организират специално с тази цел - следващата е на 17 февруари, петък, от 18:30 в йога студио Янтра, или разгледай профилите на сайта им и се свържи с тази, която усетиш най-близка до себе си.

4. Тя ще те опознае толкова, колкото ти й позволиш. Всяко малко парченце от пъзела на личната ти история е ценно за нея, защото може да промени хода на раждането.

5. Дулата е човекът, на когото можеш да звъниш по всяко време, дори само за да й поплачеш.

6. Но едно от най-важните неща, които трябва да свършите преди голямото събитие, е да обсъдите твоя план за раждане. Гледай на него дяволски сериозно.

7. Дулата никога няма да вземе решение вместо теб, но ще ти обясни какво означава бусколизин и амниотомия и ще ти помогне в избора. Също така ще ти даде кураж да повярваш в чудодейните сили на собственото си тяло.

8. Ако имате достатъчно време, ще ти помогне да проиграеш раждането в главата си, иначе рискуваш всичко да мине, все едно се случва на някой друг. Ще боли, но ще си изкарате супер.

9. Добре дошли в родилния дом. Заедно ще намерите най-удобната поза за теб и за бебето - на четири крака, клекнала, седнала по турски - неприлични пози няма.

10. Практиката показва, че въпреки всички „глезотии", които сте планирали, накрая дулата може само да ти придържа гърба и да ти прошепва: „Браво! Справяш се чудесно!", а това не е малко.

11. Добре, бебето започва да излиза. Мозъкът ти отдавна те е изстрелял на планетата, за която говорехме в началото, и чуваш далечни викове в тунела: „Едно, две, три - напъвааай!". В този момент тя е твоята здрава връзка със света и бди той да не се разпадне. 

12. "Честито! Честито, майче!". Ти най-вероятно ще се разплачеш от щастие и ще си забравиш името, но не и дулата. Нейната тиха мобилизация продължава, докато не се увери, че бебето вече е на гърдите ти.

13. Когато се приберете вкъщи, тя ще ви дойде на гости, за да си поговорите още веднъж и да запечатате този важен мамент в мемофонда на спомените, които дават крила.

Българските дули тръгват от няколко ядра на родилни активисти като йога курсовете на Росица Божкова и сдружение Естествено например. Тези от асоциацията са минали практическо обучение с един от ветераните в Северна Америка - Дебра Паскали-Бонаро, майка на пет деца и на филма Orgasmic Birth, чието заглавие всъщност казва всичко, за което изписахме толкова много.

За краткото време откакто ги има (година и малко) са се включили в близо 30 раждания, а още толкова са в очакване.

Асоциацията на българските дули е на www.bgduli.com и можеш да ги търсиш денонощно, стига да си в София, Варна, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора и Пазарджик. Подкрепата им излиза 250 лв. (без значение колко срещи, разговори и часове
ще отнеме), но някои могат да бъдат до теб
и безплатно. Очаквай скоро да те запознаем с поне една от тях

Фотография Васил Танев

Коментари

Още от категорията

Craft Beer. Craft Food.

Крафт бирите превземат сърцата ни, а родните пивовари - менюто на ресторант Aubergine

Време за нещо зелено

"Днес някой седи на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво", Уорън Бъфет

Мекица и кафе

Вкусно като при баба, но в сърцето на София

Най-четени!

2016 - годината, в която рокът не умря

А тези албуми са категорично доказателство за дълголетие и пращящо здраве

Горан Тричковски

Лесно е, когато знаеш какво искаш

Виж новия клип на Бьорк

Албумът Utopia излиза другата седмица

Исус Христос-Суперзвeзда в София

Оригиналният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър за пръв път у нас догодина

Бразилско късометражно кино в София

“Неконформистката алтернатива” представя "Наблюдение на промяната"

Калигула

Чудовищна диктатура като стратегия по оцеляване на егото

Sofia Beats

Новият лейбъл стартира с парти на 22 ноември

Lacuna Coil

Италианската готик метъл група с два концерта в София

От общината