резултати от:

Kanaal
Kanaal Kanaal Kanaal

Kanaal

Няма такъв бар – с толкова белгийска бира и изчистен по холандски дизайн

бул. Мадрид 2;
0882 85 63 46;
пн-пт 17:30 - 00:00; сб 12:00 - 00:00;
www.kanaal.bg

Седящи места: 30 бр. вътре и 30 бр. навън
Малко уиски: от 4.50 до 5.50 лв.
Малка водка: 4 лв.
Бира: от 2.50 до 39.50 лв.
Има Wi-Fi и градина. Няма паркинг и дрескод. Плащане само в брой.

Като изключим адреса, който просто се оказва щастливо съвпадение, тук всичко е направено с явната мисъл да кръцне дистанцията между София и холандската столица. Дори името и серията с уникалните визии на фотографа Кайл Трайхорн идват от амстердамските титани в рекламния бранш KesselsKramer. Веднага се питаме за какво им е било цялото това упражнение, при положение че и у нас имаме кадърни хора - включително самите Любо и Тони Чонос, които движат бара. Преди да поемат руля, двамата са били в същия този бизнес и нищо чудно, че са такива педанти. На стената, където обикновено висят въпросните визии обаче (можеш да ги видиш и във фейсбука им), още малко ще задържат принтовете с фотографии на Кирил Златков - нещо като виртуална обиколка на истинския Амстердам, без изтърканите туристически забележителности.

kanaal-1_1145

Менюто е едно от най-семплите, които сме виждали, но не ни и трябва повече. Kanaal е като образователен център на тема белгийско пиво (предлагат и холандско, но по-малко) и дори да не си чувал за марките Chimay, Westmalle, Vedett, La Trappe, Orval или Hoegaarden, Тони и Любо винаги са готови за една бърза лекция. Ще споменем само две от фаворитките ни, но отсега се настрой за различен вкус от този на българската бира или на британската, да речем. Тъмната Trappistes Rochefort е звездата в личната ни класация - алкохолното съдържание в нея е 11,3% и бързо удря в петите, но е ужасно вкусна, а светлата Duvel я слагаме на второ място, въпреки че е доста по-популярна. Идва от (забележи) петата по големина пивоварна в Белгия и една от малкото семейни, която вече четвърто поколение не сваля гащите пред никой от корпоративните гиганти. Всеки момент трябва да извадят медената Barbar и черешовата Girardin Kriek - тук вече става интересно. Последната е подвид на бирите ламбик, които ферментират по най-древния метод - естествено и без помощта на мая, но за разлика от тях тази наша приятелка е газирана.

kanaal-7_1175

Иначе над интериора и екстериора здраво се е потил дизайнерът Светлогор Софрониев-Горски, който преди години се мести в Амстердам барабар със студиото си Orb Design. Градината е бета версия на оригинала и затова е леко стерилна, но дните й в този вид са преброени - на финала ще е с ниски и високи мебели, повече цветя и стъклен навес, за да се опъваме под него и през зимата. Догодина райграсът също ще е готов за излежаване, на втория етаж ще вдигнат хостел, а в момента стягат сутерена, където ще е по-клубно (разбирай екстра за танци-манци). През септември вдигат темпото с музика на живо и „интеракции" (както се изрази Тони) с театрите в района. Освен това ще пускат по-често и различни диджеи, но за пълния график най-добре следи фейсбука им.

kanaal-2_1200

Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев

 

Носи в джоба си още куп готини места от града
с мобилното приложение на Sofia Live

 

Подобни

Abordage

Abordage

Кофис, настолни игри и крафт бира за софийски пирати

повече информация
HUNT

HUNT

Новият столичен нощен клуб

повече информация
Hamachi-ni

Hamachi-ni

Японска традиция в съвременната европейска динамика

повече информация
Tre P

Tre P

Печивата на Италия на едно място

повече информация
Mix of Figs

Mix of Figs

Място за бързо хранене, което предлага здравословна храна

повече информация
Новото лице на Petru’s

Новото лице на Petru’s

Обновен и все така приветлив, ресторантът чака нови приятели

повече информация

От общината