11 вечни цитата на Блага Димитрова. Завладяващи и опияняващи!

icon
Sofialive.bg

Деликатната Блага Димитрова остава един от най-обичаните автори на нашето време, личност, безспорно обогатила българската литература. През май 2015 г. се навършиха 12 години откакто се разделихме с нея. Авторката на "Лавина" (1971) и "Лице" (1981), литературен критик и вицепрезидент на България между януари 1992 г. и юли 1993 г..ще бъде завинаги помнена с деликатната й поезия, размислите й за същността на жената и мъжа, за мястото на човека в потока на живота, приноса му и за любовта.

Да си припомним за нея с ценни цитати от нейното творчество.

 

Още: 19 много мъдри цитата на Стив Джобс. Десетият направо маха глави!

***

"Ако жената изживява най-силно любовта в споделянето с приятелка, то мъжът я изживява най-дълбоко в мълчанието. Каква тайна, гъста наслада се крие в това безмълвие, всеки мъж сам си знае. Може би това е ревнивото чувство на собственик, който не допуща да сподели любимата с друг? Може би това е израз на закрила и нежност към жената? Може би това е стеснението, което в любовния миг е било изтласкано от страстта, за да нахлуе след това с по-голяма сила? А може би това е мъжкият инстинкт да спечели жената завинаги: защото само мълчаливият, дискретен мъж е истински мъж в очите на една жена.

 


***

Още: 14 вдъхновяващи цитати на Нелсън Мандела. Много мъдри!

"Ако ти си станал необходим на другия, ако си станал неотменима част от въздуха край него, от мислите му, НИКОЙ не може да те изскубне от живота му."

 

***

"Вечер угасне електричеството. Обгърне ме благодетелна тъмнина. Все едно че съм сама. Никой не ме вижда. Дори мога да плача. Какво блаженство! Да плачеш, без да те питат защо плачеш, без да те утешават. Но за такова щастие се изисква тренировка: да плачеш, без да издадеш никакъв звук, и да си готов да отговориш на внезапен въпрос с най-невинен глас: "Четката е на етажерката!"

Още: 15 мъдри мисли на Лев Толстой. Ще преобърнат мисленето ви!

 

***

"Впрочем какво по-страшно наказание от въображаемото изживяване на нещо, което би могло да бъде и не е било?"

 

Още: 10 велики цитата на Елин Пелин. Шестият може дори да ви разплаче!

***

“На човека е нужно това, което не му е нужно!”

 

***

Още: 20 безсмъртни цитата на Иван Вазов. Последният е много силен!

“Загиваме, спасени от най-голямата самота на земните същества — да умираш сам.”

***

“Най-мъчното, почти невъзможно за човека: да се задържи на веднъж завладения връх и да продължи нагоре. Колцина такива познаваш?”

 

Още: 12 цитата на Чингис хан. Шестият е много мъдър.

***

"Да живееш, значи да усещаш как бързо, как задъхано тече времето през тебе, как излита с горещото ти ускорено дишане, как ручи с потта през порите на кожата ти, как се оттича с парливите тръпки на умората вечер... как бие с учестения ти пулс."

 

***

“Колкото повече търсиш единствения, толкова по-многобройни стават твоите мъже. Без да се усетиш, от много вярност към единствения ставаш невярна на мнозина. От постоянство в мечтата си ставаш непостоянна в живота.”

***

 

“Трябва да се научиш да се браниш от стръмното! Гледаш: скала, препречена пред тебе, и спираш. А не знаеш, че скалата е също път. И то най-прекият и най-щедрият - ще те възнагради за усилието с най-красивата гледка, невидена от никого!”

 

***

“Изведнъж присъствието му запълва нищото и го превръща във всичко.”