5 правила за здравословен сън от специалист

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Създайте регулярна рутина за сън: Опитайте се да лягате и ставате в едно и също време всеки ден, включително по празниците и уикендите. Поддържането на редовна рутина помага на вашия организъм да се адаптира и да се подготви за почивка.

Създайте комфортна среда за сън: Уверете се, че спалнята ви е тиха, тъмна и прохладна. Използвайте удобен матрак и възглавница, които поддържат правилната позиция на тялото ви по време на сън.

Избягвайте стимулиращи вещества преди сън: Ограничете консумацията на кафеин и алкохол вечерта, тъй като те могат да нарушат качеството на съня ви. Също така, избягвайте тежката храна и интензивната физическа активност непосредствено преди лягане.

Още: Канелата - вредна или полезна?

Ограничете екранното време преди сън: Избягвайте използването на електронни устройства като телефони, таблети и компютри поне един час преди лягане. Синята светлина от екраните може да наруши вашата циркадианна ритъм и да затрудни заспиването.

Практикувайте релаксационни техники преди сън: Пробвайте методи за релаксация като дълбоко дишане, медитация или топла вана преди лягане. Тези техники могат да намалят стреса и да подготвят тялото ви за спокоен сън.

Солта се оказва много коварна за здравето ни


За какво сигнализира лошият дъх?

Най-накрая разкриха как да се преборим с шума в ушите

Д-р Соколов: Тази диета ще ви предпази от хроничната есенна умора - стотици вече се отърваха за нея

Има много зложелатели: Ето как да се предпазите от "лоши" очи

Лекари: Не спете на дясната страна, защото ...

Не яжте тези зеленчуци сурови - съдържат токсични вещества