Брутални и странни магнитни бури през ноември 2023! Ето датите и как ще ни повлияят!

icon
Sofialive.bg
Източник: Advanced Visualization Lab, National Center for Supercomputing Applications, University of Illinois at Urbana-Champaign

През ноември 2023 година небесните сили ще поднесат магнитни бури, които могат да оказват влияние върху Земята и нашите животи. Тези явления се случват, когато слънчевият вятър и соларните изригвания влизат в контакт с магнитосферата на планетата.

Ето точни дати и как магнитните бури може да ни повлияят:

1. 2 ноември - 4 ноември:

Първата половина на месеца ще бъде маркирана от умерена геомагнитна активност. 

2. 8 ноември - 10 ноември:

В този период може да очакваме увеличение на магнитната активност, свързана със слабо до умерено геомагнитно бурно състояние. Това може да влияе на сателитната навигация и евентуално да причини някои затруднения в комуникациите.

3. 16 ноември - 18 ноември:

Слаба магнитна буря може да се появи в този период, но не трябва да предизвика сериозни проблеми. 


4. 24 ноември - 26 ноември:

Най-значителната магнитна активност през ноември може да се случи в този период. Това може да доведе до средна геомагнитна буря. Затрудненията могат да се появят в сателитната комуникация, GPS системите. По-чувствителните хора ще получат главоболия.

5. 30 ноември - 1 декември:

Месецът завършва с още една период на умерена геомагнитна активност. Влиянието ще бъде подобно на това в началото на месеца.

 

Важно е да се отбележи, че магнитните бури обикновено не представляват сериозна заплаха за хората. Въпреки това те могат да повлияят на технологичните системи и комуникациите, затова операторите на сателитни и електроенергийни мрежи следва да бъдат внимателни.