Червената панделка

icon
Sofialive.bg

Ето какво със сигурност знаеш за него, но все пак да преговорим:

- Чества се на 1 декември, а символът му е червената панделка, с която показваме съпричастност към болните и носителите на вируса.
- Живеещите с ХИВ по света през 2010-а са 34 милиона души. Макар броят на новозаразените в проблемни райони като Африка и Карибския регион да намаляват, Европа (в това число и България) запазва тревожната тенденция болните да се увеличават.
- ХИВ инфекцията се предава основно по полов път и затова най-добрият начин за предпазване все още си остава презервативът. Опасност от инфектиране те чака и ако си наркозависим и не внимаваш към какви игли посягаш.
- Веднъж инфектиран с ХИВ, човек остава носител до края на живота си.
- Няма да се заразиш от носител на ХИВ при обикновено общуване с него, приятелска целувка, ръкостискане, кихане, кашляне, ползване на едни и същи предмети или при ухапване от комар.
- Ако се открие навреме, ХИВ може да се овладее със специално лечение, което дава шанс на заболелите да водят напълно нормален живот с продължителност, близка до нормалната.
- Хората с ХИВ имат право на лечение, уважение и запазване на личното им достойнство - така, както е при всички останали.

aids0_1024 

И какво най-вероятно не ти е известно:
- 1 декември е отбелязан за сефте през 1988-а, а тази година има и тъжен юбилей - 30 години от оповестяването на първия СПИН случай.
- По официални данни в България рисковите групи са две - хомосексуалните мъже и наркозависимите, като в близките години се очаква истински бум от нови случаи. В момента болните в страната са 1438 души, но според Министерството на здравеопазването през 2011-а за пръв път броят на новите случаи е намалял.
- Вирусът се хваща и от недезинфектирани инструменти при зъболекаря или в студиото за татуировки. Също и от попадане на заразена кръв в окото - регистрирани са няколко такива случаи в Германия, при които полицаи са диагностицирани с ХИВ след сблъсъци по време на обществени протести.
- СПИН е крайната фаза на ХИВ инфекцията и при нея лечението е почти невъзможно, но ако вирусът е открит навреме, може и да не се стигне дотам.
- Високоактивната антиретровирусна терапия (ВААРТ) е комбинация от няколко медикаменти и е животоподдържащо лечение - веднъж назначено, болният го приема завинаги и без прекъсване.
- Пациентът на ВААРТ постепенно намалява вирусния си товар - количеството вирусни частици, които се съдържат в милилитър кръв. При някои той става толкова нисък, че тестовете за ХИВ не го отчитат и рискът да предаде болестта е минимален.
- За ХИВ се проверява в Кабинетите за анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН (КАБКИС) - ето къде се намират те.
- Антиретровирусното лечение е достъпно за всеки ХИВ-серопозитивен и е напълно безплатно дори за хора, които не са здравноосигурени.
- Повече за ХИВ/СПИН можеш да научиш тук, тук и тук.

Световният ден за борба с ХИВ/СПИН е днес (1 декември), а между 10:00 до 17:00 часа пред паметника на Попа безплатно ще проверят твоя ХИВ статус. Точно в 13:00 от НДК започва шествие на Националната пациентска организация, а в 18:30 от ЦУМ тръгва това на Българския червен кръст

Фотография Валентин Даневски

Намерихме я в Sedgwick Shop и веднага вперихме поглед в обувките й. Не беше в настроение за въпроси, но за нас се прежали