Да не умреш млад

icon
Sofialive.bg

Растението идва от места със сложен климат като Африка и Югозападна Азия, но и там си му е добре - месестите му листа задържат водата за дълго, а и по тези ширини не виреят повечето насекоми, които иначе биха го изтребили до крак. Това, което се намира под зелената обвивка, е мек гел, който виждаме и по магазините във формата на концентрат или като безалкохолна напитка. Вторият вариант e смесен с най-различни плодове и е идеален не само за разхлаждане, но и за по-здрав организъм.

Най-приятелски алоето помага на кожата - успокоява рани и изгаряния, а също и по-неприятни случаи като херпес и псориазис. Малките чудеса, на които е способно растението, не са запазени само за козметиката - редовното пиене на сока кара кожата ни да произвежда повече колаген и еластин, но дори и да не постигнем вечна младост, поне ще се пръснем от здраве. Доказано е и че подобрява нивото на глюкозата в кръвта при хора с диабет, а за добро храносмилане е направо велик - не само регулира метаболизма, но и бори лошите бактерии в стомаха. А като всичко свежо и зелено е нафрашкан с витамини, за да не губим тонус и висок дух.

Бутилки с концентрат има по аптеките и цените им се въртят около 30 лв. за количество, което ще пиеш с месеци. Едно кенче като това на картинката пък е малко над левче, а в хладилника все ще се намери място за него. Нашето специално е от аптека Ремедиум на „Графа", но сме сигурни, че го има и другаде.

Фотография Васил Танев

Беше тръгнал само по сако, но не отказа да поседи с нас в студа