Една добра дума

icon
Sofialive.bg

За силата на благия тон сме изписали купища редове - само преди седмица споменахме програмата Трениране на успешни родители (ТУР), а сега отново подхващаме темата по повод книгата Думи, за да се родиш на французойката Мириам Сежер.

Изданието излиза днес (7 май) и е абсолютен бестселър в метода Лечение чрез говорене на новородените, а авторката пък е корифей в психоаналитичната практика за борбата със следродилната депресия и развитието на бебетата. Според нея малките хора трябва да чуят своята история и тази на най-близките си още в първите дни след раждането, без да им се спестяват проблемите в семейството. Всичко това е добре да научат от родителите си (мама е за предпочитане), но става и от психоаналитик, в случай че на тях не им е до приказки или нямат възможност. Детският психиатър Мириам Сежер прави точно това - напуска кабинета си и се пренася в родилното, за да реди нежни думи на мъничетата и техните майки. Така успява да натрупа материал за въпросната книга, която пълни догоре с конкретни ситуации и примери как да запознаем наследника със света около него и как да реагираме адекватно, ако нещата не вървят по план.

miriam_szejer_800
Мириам Сежер

Мадам Сежер лично ще ни разходи из своите страници в петък (11-и) от 17:00 часа на отворена лекция към трите Дни на Франсоаз Долто в Софийския университет. Голямата Франсоаз Долто (1908-1988) е сред светилата на парижката психоаналитична школа, затова и в нейна чест другата седмица тук ще се изсипе цяла банда от френските й колеги плюс нашият Георги Кацаров, който живее и работи в родината й от 1990-а. Долто е издала тонове тежка литература, като едно от заглавията в библиографията й - Когато се появи детето, ще е другата тема за размисъл на предстоящата среща. Дните продължават до 13-и (неделя) с две работни ателиета, но те вече не за всеки и на тях ще пускат срещу регистрация и такса.

Думи, за да се родиш излиза днес (7 май) и ще я намериш в близката книжарница
срещу 15 лв. Издава Колибри, а преводът от френски е на Кристияна Мирчева

Текст Милена Гелева

Не вярва, че изкуството ще промени света, но това не я спира да учи Керамика и стъкло в НБУ. Даже кара втора специалност - Графика и илюстрация