Фактически погледнато

icon
Sofialive.bg

1. Според данни за 2010-а в света има около 60 милиона души, които размахват стика дори и в момента. Броят на голф игрищата непрекъснато набъбва и към днешна дата те са малко над 31 000.

2. Голфът е за хора от 2- до 102-годишна възраст. Доказателството? Тайгър Уудс започва да играе горе-долу по същото време, по което и прохожда. Когато е само на 3, суингът му е почти напълно изграден и твърде подобен на този, с който печели 14 победи в турнири от Големия шлем. И на другия полюс - през април 2007-а 102-годишната американка Елси Маклийн стана най-възрастният човек, който може да се похвали с хоул ин уан, или с други думи - вкара топката в дупката с един-единствен удар.

3. Всяко голф игрище всъщност е огромен парк с площ от 600 до 800 декара и специално оформен терен. Борбата на истински добрите екстериорни дизайнери (или ландшафтни архитекти, както още им викат) е да го изградят така, че то да се впише перфектно в заобикалящата го среда - сякаш винаги е било там и никъде не смята да ходи. Голяма част от растителността, поточетата и т.н. си остават, където са си, а около тях се изграждат така важните 18 дупки. Най-известните голф игрища в света са именно нечовешки красиви паркове с величествени дървета, езера, реки и всякаквите там животинки - Augusta National, Pebble Beach, Leopard Creek и останалите в редичката.

4. У нас голфърите разполагат със 7 пълни (от по 18 дупки) голф терена. Във Великобритания те са над 2500 и заемат обща площ от 1 500 кв. км, което - както и да го смяташ - прави 0.5% от територията на страната. В Испания, която открива спорта доста по-късно от островитяните, игрищата са над 600. Големият голф бум в Европа пък дължим на Португалия с колоритните й над 400 игрища, на Чехия - с близо 80, и на Турция - с над 30.

5. В Гърция има повече слънчеви дни, отколкото в Испания, но по-малко голф игрища, отколкото в средно голям американски град - засега броят им в южната ни съседка е под 10. Елините, които играят голф, са около 2000, но за сметка на това туристите, които разцъкват местните 7-8 терена, са над 20 000 годишно. И постоянно се увеличават, напук на агонизиращата гръцка икономика.

st.sofia_golf_club__spa_1024

6. В Сърбия има едно-две подобия на игрища с по 9 дупки, но за сметка на това в Австралия от 1978-а съществува цял Сръбски голф клуб, който дори учредява Сръбска голф купа. В него членуват около 50 души, които пък всеки месец си правят и турнир. В Хърватска и Словения игрищата са около 15, взети заедно.

7. Крал Фердинанд І и кралица Мери са първите играчи на голф в Румъния, а действието се развива в далечната 1923-та. Разбира се, мястото не удържа бруталния напор на социализма и се превръща в кооперативно поле, но от 90-те години голфът полека-лека набира скорост. Днес в северната ни съседка броят на дупките в няколкото игрища (повечето от които не са нищо повече от тренировъчни площадки) е между 6 и 9. Последното е добре дошло за клубовете по българското Черноморие - Thracian Cliffs, BlackSeaRama и Lighthouse, сред членовете на които има доста румънци.

8. Бумът на голфа в другата ни съседка - Турция, през последните 6-7 години се дължи главно на три неща: първо, на благоприятния климат; второ, на изключителната държавна подкрепа; и трето, на умението им да приковават вниманието на децата.

9. На едно голф игрище дневно могат да играят между 100 и 180 души.

10. Това е единственият спорт, в който няма съдии - на турнирите присъстват т.нар. маршали, които само ни консултират (стига да искаме) и ни помагат да спазваме правилата (ако нещо се разсейваме).

11. Ако пък във футбола, както и в другите спортове с топка, се играе винаги на един и същ стандартен терен, при нашия герой всеки път имаме различно игрище, с различни препятствия и т.н.

12. В Скандинавските страни голфът е масов спорт, а в Белгия дори виждаме хора с голф чанти в градския транспорт.

13. В голф индустрията годишно се въртят над 70 милиарда долара. Точно така - 70 милиарда казахме.

На снимките: Thracian Cliffs (фотография Росен Йорданов) и St. Sofia Golf Club & Spa

На 27 е и преподава испански в езикова школа за възрастни. Казва, че никога не закъснява за час, но точно този ден и не бързаше