Храна за размисъл

icon
Sofialive.bg

Законите са прости: налази ли те грип - тъпчеш се с лимони; пипнеш ли настинка - наливаш се с чай. Диетологът Патрик Холфорд и журналистът Джером Бърн обаче стигат доста по-далеч и заявяват, че съдържанието на чиниите ни би преборило ХИВ и дори шизофрения.

Книгата им Как да се лекуваме с храна се занимава с по-банални болести от сорта на диабет, безсъние, предменструален синдром, екзема и липса на концентрация, като съветва на какво да наблегнем и от какво да се лишим, за да се справим с тях. Структурирана изключително достъпно, всяка глава от нея е посветена на различно заболяване и започва с тест от десетина въпроса. Следват най-често предписваните лекарства, а след тях идва и най-полезното от всичко - с какво да се храним, ако ще бойкотираме хаповете. И изненадващи идеи хич не липсват: лъжичка канела при диабет, скумрия при депресия, куркума при възпаления, хмел при тревожност, соя при високо кръвно налягане и т.н., и т.н.

xrana_1_1280

Но няма да крием, че по-любопитна ни се видя онази част, в която Холфорд и Бърн громят фармацевтичната индустрия с факти като „Във Великобритания всяка година 10 000 умират от нежелани лекарствени реакции" и „95% от пациентите, които прилежно си пият хапчетата за хипертония в продължение на 5 години, няма да се подобрят особено." Има и обширна глава за световната конспирация с рекламата на популярни медикаменти, както и плашещи данни за страничните им ефекти, или иначе казано Как да се лекуваме с храна (изд. Ентусиаст, 18 лв.) е за лекарствения бизнес онова, което е Нация на бързото хранене (изд. Сиела, 15 лв.) за фастфууд индустрията.

kak_da_2828

Дъщерята на легендарния испански фотограф Луис Рамон Марин бе в София за откриването на първата му изложба у нас