Как да разберем дали зехтинът е истински?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Зехтинът е един от най-ценните продукти на природата, богат на полезни вещества и антиоксиданти. Въпреки това, пазарът се залива с различни марки и видове зехтин, което прави избора на качествен продукт предизвикателство. В следващата статия ще ви предоставим съвети как да разберете дали зехтинът, който закупувате, е наистина отличен.

 

1. Опаковка и защита:

Още: Лекар обясни как да се грижим за кожата си през лятото

Започнете с внимателно разглеждане на опаковката. Качествените зехтини са често бутилирани в тъмни стъклени бутилки, за да предпазят от светлина, която може да ускори окислението. Опаковката трябва да бъде плътна и без прозрачност.

 

2. Етикет и произход:


Прочетете етикета внимателно. Информацията за произход, сорт и дори дата на беритба може да ви даде представа за качеството на зехтина. Зехтини с указан произход и стандарти за качество, като DOP (защитено географско указание), често са по-добри избори.

Още: Тези храни помагат много при стрес

 

3. Цвят и консистенция:

Очертанието на цвета може да ви подскаже за много неща. Добрият екстра върджин зехтин често има интензивно зелен цвят, който свидетелства за свежест и високо съдържание на хлорофил. Консистенцията трябва да бъде плътна, а не водениста.

 

Още: Показаха какво ще стане, ако измием колата си с вряла вода зимата

4. Аромат и вкус:

Качественият зехтин трябва да има ясен, фруктов аромат и вкус. Нотките на зелена трева, артишок и домат са често срещани в добрите зехтини. Избягвайте зехтини с мътен аромат или горчив вкус, което може да бъде признак за несъответствие на качеството.

 

5. Химични параметри:

Още: Оказа се, че богатите следват тези правила и са много щастливи и успешни, а бедните не знаят за тях

Погледнете за резултати от химични тестове на етикета. Ниско количество киселини и висок процент на полифеноли са индикатори за качество. Най-добрите зехтини се определят със стандартите за екстра върджин.

 

6. Цена:

Качественият зехтин често е по-скъп от по-евтините алтернативи. Ако цената е твърде ниска, вероятността за компромис с качеството също е висока. Инвестирането в по-скъп, но качествен зехтин, може да се окаже добра стъпка за вашето здраве.

Още: Момче с детска церебрална парализа става републикански шампион по канадска борба и отваря зала в Сливен

 

Със следването на тези съвети, вие ще сте по-способни да разпознаете качествения зехтин и да наслаждавате на всички ползи, които този благодатен продукт може да ви предостави.

Момче с детска церебрална парализа става републикански шампион по канадска борба и отваря зала в Сливен

Кaквo cтaвa c тялoтo, aкo cпим пo 8 чaca вcякa вeчeр?