Как нарушените обещания влияят на детето ви?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Много често даваме обещания на децата си, за които после несъзнателно забравяме. Децата могат да си спомнят нарушени обещания с години и ако не искате детето ви да ви мисли за „лъжец“, по-добре е да спазвате обещанията, които давате, без значение какво е необходимо. Ето защо това е толкова важно.

Децата ви може да започнат да мислят, че сте лъжец

Учим децата си, че е изключително важно да спазваме обещанията, но понякога сами не успяваме да го изпълним. Когато кажете на детето си, че нещо ще се случи и тогава това никога не се сбъдва, технически вие "лъжете" и вашето дете ще може да направи това просто заключение. Само си спомнете последния път, когато някой наруши обещанието си към вас. Болеше ли? А сега си представете чувство умножено по много пъти - така могат да се чувстват нашите деца, когато бъдат излъгани най-важните хора в живота им.

Може да си помислят, че са незначителни

Разбира се, не искате да нараните детските чувства, когато внезапно нарушите обещание, което сте им дали. Но децата ви може да почувстват, че нямат значение за вас, защото вие поставяте това, което е важно за тях в края на списъка и накрая забравяте за него. Когато спазвате обещанията си, независимо какво е необходимо, това ви прави герой в очите на вашето дете и добър пример за следване.

Те ще нарушат собствените си обещания

Родителите са пример за подражание на децата си и когато продължават да нарушават обещанията си, децата могат да се замислят да следват този модел. Те могат да си помислят: „Ако майка ми (татко ми) не държи на думата си, защо аз да го направя?“ Не искаме децата ни да станат хора, които не изпълняват обещанията си, когато пораснат, но когато нарушаваме собствените си твърде лесно, тласкаме децата си да правят точно същото.


Накрая може да загубят доверието и уважението си към вас

Когато правим това, което казваме, това помага на децата ни да се чувстват сигурни и изгражда доверие към нас. Когато това доверие е предадено, нашите деца могат да се почувстват изгубени, особено когато са твърде малки, за да разберат концепцията за даване и спазване на обещания. В крайна сметка може да загубят уважението си към вас и това, което казвате, защото ще видят, че обещанията ви не са последвани от действия.

Това означава ли, че не трябва да обещавате на детето си нищо? Въобще не. Родителите, които избягват да дават обещания, могат да накарат децата си да не се чувстват достатъчно уверени, за да поемат рискове. Когато давате и спазвате обещание, детето ви знае, че има някой, на когото може да разчита, някой, който ще направи нещо, за да го подкрепи. Просто се уверете, че давате обещания, които можете да спазвате и се опитайте да направите всичко възможно.