Канелата - вредна или полезна?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Канелата, със своите невероятни вкус и аромат е популярна подправка, използвана в кулинарията и традиционната медицина от хиляди години. Нейните ползи и вреди обаче са предмет на дебати и изследвания. Да разберем повече за канелата и нейното въздействие върху здравето.

Полезни свойства на канелата:

  • Регулира нивата на кръвната захар: Някои изследвания показват, че канелата може да помогне за поддържането на стабилни нива на кръвната захар, което е особено полезно за хора с диабет.
  • Антиоксидантно действие: Канелата съдържа високи нива на антиоксиданти, които помагат за борбата със свободните радикали в организма и защитават клетките от увреждане.
  • Противовъзпалителни свойства: Някои изследвания показват, че канелата може да има противовъзпалително действие, което може да помогне при различни възпалителни състояния в организма.

Още: Кардиолог обясни как да пазим сърцето си през лятото

 

Вредни ефекти на канелата:

  • Високи дози могат да бъдат токсични: Консумацията на големи количества канела може да бъде вредна за здравето поради високото съдържание на кумарин, което може да доведе до токсични ефекти в организма.
  • Взаимодействие с лекарства: Канелата може да взаимодейства с някои лекарства, като например тези за регулиране на кръвната захар или кръвното налягане, затова е важно да се консултираш с лекар преди да я консумираш в големи количества.

В заключение, канелата е ценна подправка с потенциални ползи за здравето, но като всяка друга добавка, трябва да се консумира с умереност и след консултация със специалист, особено при хора със здравословни проблеми или приемащи лекарства.

Още: Студът може да причини доста сериозни болести, за които не подозирате

Мит ли е, че лимонената вода ни помага?

Изненадващо е какво се случва с тялото ни, ако изядем мухъл в храната си без да искаме


Канелата има чудодейни свойства и може би трябва да започнете да я консумирате по-често

Оказва се, че можем да прекалим с консумацията на вода и това да доведе до тези последствия

Тези неща, които консумирате всеки ден може би не са съвсем полезни за вас

Това са навиците, които дори не знаете, че притежавате, а сте наследили генетично

Eтo ги хрaнитe c цинк зa зacилвaнe нa имуннaтa cиcтeмa