Козметика от кухнята - 6 чудеса, които имате в хладилника и могат да направят кожата ви свежа и силна

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Силно ароматизираните продукти за лице могат да повлияят на здравето на нашата кожа и не винаги са най-добрия вариант. Има и други начини - да използвате естествени, домашно приготвени маски за лице, които да запазят кожата ви свежа и силна, защото са богати на антиоксиданти и витамини.

Ето кои са най-любопитните възможности, които може да си приготвите веднага.

1. Домати и краставици 

Пасирайте заедно 1 малка краставица и 1 голям домат в блендер. След това съхранявайте в хладилник до 3 дни в малък буркан. Нанесете пюрето внимателно върху лицето и шията си с памучен тампон. Оставете го да действа до 5 минути, преди да го изплакнете с топла вода.

Антиоксидантите от доматите помагат на кожата да се бори с всякакви свободни радикали, поддържайки я здрава и силна.

2. Домат и малко захар

Поръсете 1/5 чаена лъжичка захар върху нарязан домат. Бавно масажирайте лицето си с домата, като използвате кръгови движения. Трябва да внимавате да не търкате прекалено силно, в противен случай това може да раздразни кожата ви малко. След това измийте лицето си с топла вода.


Този ексфолиант е бърз и лесен за използване, идеален непосредствено преди лягане, за да даде на кожата ви допълнителна сила и свежест.

3. Стягане на кожата с грозде и яйца 

Ще трябва да смесите едно яйце със седем гроздови зърна в блендер. Уверете се, че са смесени добре, така че да получите натрошените гроздови семки гладки като масло. След като течността стане пенлива, използвайте четка за лице, за да нанесете сместа върху лицето и шията си. Оставете да действа 15 минути, преди да измиете всичко.

Фитонутриентите в гроздето могат да ви помогнат да защитите деликатната си кожа от UV радиация. Те също са с високо съдържание на витамин С, което означава, че ще образуват колаген и ще поддържат кожата ви еластична и ярка. 

4. Силата на сухата мая и топлото мляко

Разтворете 1 супена лъжица суха мая в 2 супени лъжици топло мляко. Внимателно потупвайте сместа върху лицето си, като избягвате очите си. Оставете го за около 15 минути, преди да  измиете с топла вода и да подсушите лицето.

Маята е известна с това, че хидратира и произвежда колаген, когато се прилага върху кожата. Това означава, че кожата ви може да остане по-стегната за по-дълго време.

5. Ексфолиант от бадеми и майонеза 

Смелете 1/4 чаша (40 г) бадеми в блендер, преди да смесите с 1/8 чаена лъжичка майонеза. Нежно масажирайте лицето си със сместа, като се уверите, че няма да пропуснете празни места. Оставете го да действа 10 минути, преди да го отмиете с топла вода.

Това може да работи добре за много суха кожа, тъй като майонезата подхранва кожата, а бадемите ексфолират всички мъртви клетки.

6. Киви

Смесете 1 обелено и намачкано киви с 2 супени лъжици кафява захар и няколко капки зехтин. С помощта на пръстите си нежно втрийте сместа върху лицето си с кръгови движения в продължение на 3-5 минути. Измийте го с топла вода.

Кивито е пълно с аминокиселини и витамин С, които могат да бъдат полезни за намаляване на омазняването на кожата. Кафявата захар ще действа като ексфолиант за изтриване на мъртвата кожа, докато зехтинът е антибактериален, поддържайки кожата ви силна.

Следвайте тези стъпки и ще имате силна и здрава кожа!