Кристално ясно

icon
Sofialive.bg

Не е за вярване, но солта влиза в употреба около 6000 години преди Христа, когато се добивала по особено мъчителен начин - преварявали водата като луди, докато най-накрая се отделяла от нея. Келтите били първите, които изградили открити солници и почнали да извличат ценната подправка директно от земята. Северното племе, което иначе не било дружелюбно, установило доста стабилни търговски отношения с Римската империя, а в замяна на ценната суровина получавало вино и други екстри от Средиземноморието.

Днес избираме между няколко вида сол - морска, каменна или от солници, подобни на келтските. С рафинираната няма какво да се занимаваме - използва се предимно в индустрията за правене на хартия, текстилна боя и сапун. За нерафинираната знаем, че е изключително полезна и пречиства тялото от токсини, но пък й липсва необходимото количество йод. Затова се смята, че йодираната е по-добрият приятел на човека и е най-желан гост на трапезата ни.

Един от основните страхове, свързан със солта, е, че за нула време качва кръвното налягане, пък върви го сваляй после. Ново изследване обаче, базирано на тригодишно наблюдение, поразсейва пушилката около това. В експеримента се включили над 3000 човека от различни възрасти, които били разделени на два отбора. Тези, които не се лишавали от солено, в края на изследването не попаднали в рисковата група, за разлика от другите нещастници, които внимавали за всеки милиграм. Вярно, броят им не бил достатъчен, за да се приеме изследването най-официално, но все пак твърдението, че солта убива, било разклатено.

Фотография Васил Танев

На 28 години, адвокат. Беше му много студено, затова звучи малко кисело, иначе не е такъв човек