Мекици по стара родопска рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

яйца - 2 броя

кисело мляко - 1 кофичка високопроцентно

брашно - около 500 г

сода - 1 к.л. пълна бикарбонат

сол - 1 ч.л.равна

захар - 1 ч.л.


 

Начин на приготвяне:

1. Разтворете содата в киселото мляко.

2. Добавете солта, захарта, разбъркайте постепенно с брашното и накрая - яйцата. Трябва да се получи по-гъсто тесто, а ако има нужда, добавете още малко брашно.

3. Оставете да престои за 10 минути.

4. Загрейте тигана, капнете няколко капки мазнина и изсипете непълен черпак от сместа. Не я разстилайте като палачинка, а само я изравнете леко отгоре.

5. Готовите мекици обърнете да се изпекат и от другата страна. 

Готови са! Гарнирайте ги с масло, сладко или шоколад по желание!