Нека не забравяме! Ето кога преминаваме към зимно часово време?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Тази година на 29 ноември, неделя, точно в 4:00 часа сутринта ще преминем към зимното часово време. Ще трябва да преместите часовниците с един час назад, за да стане 3:00 часа.

По този начин ще преминем към стандартното астрономическо време и ще се радваме на допълнителен час сън.

Как ни влияе?

Още: С тези неща ще отблъснете досадните комари

Смяната на часовото време два пъти годишно може да окаже влияние на нашия биологичен ритъм, настроението и съня ни. В зависимост от това дали преминаваме от лятно на зимно време или обратно, тази смяна може да предизвика някои характерни промени в организма ни.

Какво е смяната на часовото време?

Смяната на часовото време се случва във връзка с регулирането на дневната светлина в различните сезони. Обикновено през летните месеци, ние преместваме часовете напред с един час, наричано лятно часово време. През зимните месеци обратната процедура се нарича зимно часово време, когато връщаме часовете назад с час.

Какви са ефектите върху нас?

Още: Ето кое е най-мръсното нещо в дома ни

  • Промени в биологичния ритъм: Смяната на часовете може да доведе до разстройство на нашия биологичен часовник. Организмът ни се нуждае от време, за да се адаптира към новия график. Този разрив в биологичния ритъм може да доведе до това съня ни и да ни прави да се чувстваме уморени.
  • Увеличение на депресията: Зимните месеци, със своята по-кратка светлина, могат да допринесат за сезонно афективно разстройство (SAD). Това е форма на депресия, която се появява в определени сезони и може да бъде повлияна от смяната на часовете.
  • Затруднения със съня: Разстройството на биологичния ритъм може да затрудни съня ни. Много хора намират трудност в приспиването и се будят по-рано след смяната на часовете.

 

Как да се справим?

  • Постепенно адаптиране: Започнете да се адаптирате към новия часови постепенно преди смяната. 
  • Излагане на светлина: Прекарването повече време на открито през дневната светлина може да помогне на биологичния ви часовник да се адаптира по-лесно.
  • Поддържайте ред в съня: Опитайте се да поддържате редовен сън и да си осигурите достатъчно часове за почивка, независимо от смяната на часовете.


Още: Ето какви болести може да ни докара стресът

 

Смяната на часовете може да окаже влияние на нашето благополучие, но с правилна подготовка и грижи за съня си, ние можем да се адаптираме успешно и да минимизираме негативните ефекти върху нашето здраве и настроение.

Стюардеса разкри трик как да гладим без ютия

Показаха какво ще стане, ако измием колата си с вряла вода зимата

Забравете за зъболекарите: Ето как да избелите зъбите си у дома

Учени: Спри да правиш тези неща, защото увреждаш слуха си

Ако забележите едно от тези неща, бягайте при доктора

Защо не трябва да държим самобръсначката си в банята?