Неподозираните ползи на лененото семе върху здравето ни

icon
Sofialive.bg
Източник: Pezibear / Pixabay

Лененото семе, произхождащо от растението лен (Linum usitatissimum), е известно със своите многобройни ползи за здравето. Това семе съдържа изключително важни хранителни вещества и активни съставки, които могат да подобрят общото здравословно състояние на организма.

Богат източник на омега-3 мастни киселини

Лененото семе е един от най-добрите източници на алфа-линоленова киселина (ALA), която е формата на омега-3 мастните киселини, от които тялото ни се нуждае. Омега-3 мастните киселини са изключително важни за здравето на сърцето, мозъка и оптималното функциониране на нервната система. Включването на ленено семе в хранителната диета може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, възпаления и други здравословни проблеми.

Още: Разкриха всички ползи на ягодите

Богат източник на диетични фибри

Лененото семе е също така богато на диетични фибри, които са от съществено значение за подпомагане на здравословното функциониране на храносмилателната система. Диетичните фибри помагат за регулиране на храносмилателния процес, стимулиране на перисталтиката на червата и подпомагане на естественото образуване на стола. Те също така могат да намалят холестерола в кръвта и да подпомогнат контрола на кръвната захар.

Антиоксидантни свойства


Лененото семе съдържа антиоксиданти, като например лигнани, които помагат за борба със свободните радикали в организма. Тези антиоксиданти могат да помогнат за защита на клетките от увреждане, което може да намали риска от различни заболявания.

Още: Уникална маска против акне у дома

Как да включим ленено семе в хранителната си диета?

Лененото семе може да се включи лесно в хранителната диета чрез добавяне към закуски, салати, супи или ястия. Може да се консумира и под формата на ленено масло или ленено мляко. За оптимално усвояване на хранителните вещества в лененото семе, е препоръчително да се смеле преди консумация или да се остави да потопи в течност за няколко часа преди употреба.

 

В крайна сметка, лененото семе е изключително полезна добавка към хранителната диета, която може да допринесе за подобряване на общото здравословно състояние и доброто самочувствие. Със своите многобройни ползи за здравето, то заслужено може да бъде наречено за "суперхрана" и да бъде включено в ежедневното хранене.

Още: Ето защо трябва да пием кафето си с мляко

Диетолог с важно предупреждение за месото

Не е за вярвате какво се случва с тялото ни, ако ядем лук всеки ден

Яжте повече броколи: Имат чудодейни свойства и помагат за ...

Не давайте на децата си тези храни - изключително вредни са

Рецепта за лечебен чай от мента

Ето за какво помага бързото ходене