Нещо ново под слънцето

icon
Sofialive.bg

Марти Гише, Анто Меласниема и Lapin Kulta (каталунски дизайнер, финландски готвач и най-популярното финландско пиво) перфектно илюстрират какво значи да се пържиш на слънце. Идеята на Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurant е проста - в него готвят само и единствено чрез енергията на небесното светило, но не на слънчеви батерии, ами директно под него. И като всичко, родено във Финландия, не само настояват за по-здравословно хранене, но и напомнят колко ценна е природата и как трябва да се уважаваме.

lkskr_7_1024

Именно с уважение Анто застава пред огромните слънчеви панели, специално изработени от Марти, за да приготви супа със сьомга, задушени зеленчуци или салата. Точно така - или салата, защото само няколко облачета са достатъчни, за да се сдухат нещата и предвиденото за деня меню да се промени. В тези нередки случаи Анто няма друг избор, освен да поднесе ястия, които не изискват термична обработка.

lkskr_5_1024 

Как точно се случва изграждането на подвижния Lapin Kulta Solar Kitchen Restaurant, готвенето и сервирането можеш да видиш в този клип, който ни бе напълно достатъчен, за да ни се прииска двамцата, барабар с финландската бира, да наминат към градинката на НДК. Засега обаче няма никакви изгледи ресторантът да свие насам - застопорил се е в Хелзинки, където дните през лятото са дъъълги, та дълги, и никъде не мърда. Но това не ти пречи да драснеш един мейл на antto@melasniemi.fi и горещо да му се примолиш за една супа със сьомга - ние ще те подкрепим.

lkskr_2_1024

На 20 е и учи Френска филология, но и шиенето не й се опира – полата, която виждаш, е нейно дело