Октомври 2023 започва с брутални магнитни бури. Ето и точните дати!

icon
Sofialive.bg
Източник: NASA

Магнитните бури са небесни явления, които могат да оказват влияние върху нашия планетарен околоземен климат и дори технологични системи. Те се случват, когато заредени частици от слънцето, известни като слънчев вятър, взаимодействат с магнитосферата на Земята.

Ето няколко ключови дати за магнитни бури през октомври и как те биха могли да повлияят на нашия свят.

Точните дати:

  • 4-5 октомври: В началото на месеца можем да очакваме слабо влияние от слънчев вятър, което може да предизвика някои слаби магнитни бури. Това вероятно няма да има сериозен ефект върху нашия ежедневен живот.
  • 8-9 октомври: По този период е възможно да се наблюдават по-силни магнитни бури, поради активност на Слънцето. Те могат да доведат до временни проблеми със сателитните комуникации и GPS системите.
  • 15-17 октомври: Очаква се да има втори пик на активност от слънчев вятър по този период. Тук по-чувствителните хора могат да се оплачат от главоболие и липса на концентрация.
  • 21-22 октомври: През последните дни на месеца отново можем да очакваме слаби магнитни бури. Въпреки че не са толкова силни, те все пак могат да имат въздействие върху сателитните комуникации и GPS системите.

 

Както виждаме, магнитните бури могат да имат разнообразни последици върху нашия свят. По-слабите събития вероятно няма да предизвикат сериозни проблеми, но по-силните магнитни бури могат да доведат до временни затруднения с комуникациите и електрозахранването.