Открийте индийската наука за здравето

icon
Sofialive.bg
Източник: Аюрведа клиник

Аюрведа е древна индийска система за здраве и дълголетие, наричана още майката на медицината, тъй като е оказала голямо влияние както на европейската, така и на арабската и китайската медицина. Името е образувано от две думи на санскрит "Аю" (живот) и "Веда" (знание). "Познанието за живота" е цялостна система на лечение, която разглежда тялото, ума и душата в единство.

Процедурите помагат да се възстанови това единство, да се приведе човек в равновесие и да се активират силите на самолечение. Аюрведа поставя на преден план не само премахването на различни болестни симптоми, тя целенасочено и всестранно работи с първопричината за заболяването, като същевременно подобрява значително качеството на човешкия живот. Всички програми за лечение и профилактика се подбират индивидуално за всеки пациент, така че е изключително важно да намерите добър лекар, на когото можете да поверите здравето си. Ако искате да повишите качеството си на живот и да се радвате на дълголетие, открийте индийската наука за здравето, което може да направите в "Аюрведа клиник" в Банско.

Аюрведа не се противопоставя на традиционната медицина, тя я обогатява и допълва. Най-старото учение за здравето днес е по-актуално от всякога. Рязко повишените разходи за здравни грижи изискват ефективна профилактика, а увеличеният брой хронични заболявания се нуждаят от леко и ефективно лечение. Именно при лечението на хронични заболявания Аюрведа показва убедителни резултати. В този случай пациентите играят активна роля. По време на лечението съгласно принципите на Аюрведа се добиват познания за водене на здравословен начин на живот и се научава как да се предотвратят болестите по мек, естествен начин. Индийската система използва най-различни средства, като диета, масажи, специални процедури, йога и лечение с естествени билкови лекарства - всички тези методи стават невероятно ефективни при компетентна и системна употреба.

Според Аюрведа, Вселената се състои от 5 елемента - земя, вода, въздух, огън и пространство (етер). Тяхното взаимодействие засяга природата (микрокосмоса). Човешкият микрокосмос се изразява в три различни типа конституция, така наречените доши: вата, пита и кафа. Всеки от нас е роден с определен набор от доши, но коя от тях преобладава зависи от възрастта, времето на годината или настоящите условия на живот.

Аюрведа учи, че болестите възникват, когато човек има нарушен баланс на доша и те могат да бъдат излекувани чрез възстановяване на естествения баланс на дошата. Опитните лекари по Аюрведа могат с помощта на традиционни методи, като диагностика на пулс, ирис и език, да определят до каква степен е нарушен балансът на доша и каква е точната причина за заболяването. След това диагнозата се явява основа за индивидуално провеждано аюрведично лечение, при което храненето, йогата и медитацията играят важна роля.


Аюрведа отдава голямо значение на здравословната диета. Днес тя е особено важня в западния свят, където почти половината от всички болести са причинени от храненето. Аюрведичните лекари винаги питат пациентите за хранителните им навици и дават препоръки за здравословна диета и начин на живот. Централната точка на аюрведичната хранителна система е дневният режим, в който има 3 приема на храна, между които в идеалния случай минават 5 часа. Благодарение на това тялото напълно усвоява храната. Шлаките, които водят до заболявания, нямат време да се появят. Във всяка аюрведична храна са представени всички 6 вкуса. Здравословната и най-вече вкусната храна в буквален смисъл обединява тялото и душата.

Аюрведа, йога и медитация са тясно свързани и имат общи корени в древната индийска ведическа философия. Следователно, всеки курс на аюрведично лечение включва упражнения, които възстановяват баланса на тялото, ума и душата. За човек, живеещ в западния свят, изтощен от стрес и прекомерни натоварвания, това често се оказва напълно ново преживяване. Когато намери вътрешен мир и постепенно открие средата си, стресът се облекчава по естествен начин, физическото напрежение отминава и се активират самолекуващите сили на тялото.