Правилата на храната

icon
Sofialive.bg

Майкъл Полан е сред най-храбрите революционери на бурния фронт на здравословното хранене. Последната му книга се нарича Правилата на храната, но едно от тях в нея громи и заглавие, и всичко: „Ако ядеш истинска храна, нямаш нужда от правила." Има и още: „Яж колкото си искаш джънк, стига да си го сготвил сам." Сега хвани телефона и набери прабаба си, защото крайъгълният камък в теорията на Полан е именно тя, а не достиженията на поредната шайка от експерти, технолози и нутриционисти. Докато всички те ни убеждават в надпревара как свръхновата, ужасно комплицирана и противоречаща на предишната схема за здравословно хранене върши чудеса, Полан кротко ни връща към времето, когато храната бе просто удоволствие, общуване и любов към живота.

food-rules-page-3a_550food-rules-page-3b_550 

Майра Калман пък е един от големите илюстратори на нашето време, художник и колумнист в блога на New York Times. Относно съвместната й работа с Майкъл Полан ще си позволим да цитираме критика на Atlantic, Алисън Ариеф: „Ако Правилата на храната №1 беше броколи, то версия 2.0 е зряла ягодка". Ето защо, въпреки че първото издание на български от месеци е в книжарниците, потърпи още малко - в момента издателство Изток-Запад уточнява авторските права за второто, с преработено въведение, 19 нови закона и, най-вече, споменатата порция цвят и вдъхновение. Заповядай сега някои от по-любимите ни моменти:

food-rules-page-8_919 

Гледай на месото като на подправка или угощение за специални поводи
Няма нужда да го разкарваш напълно от живота си, щом толкова го обичаш. Просто размени количествата в чинията - вместо 200 г пържола и 100 г зеленчуци, сервирай 200 г растения и 100 г телешко за гарнитура.

food-rules-page-6_728 

Пазарувай от периферията, напусни центъра
Повечето супермаркети спазват едни и същи принципи на подреждане. Технологично обработените продукти са превзели централните щандове, докато пресните са наказани до стената. Или казано иначе - ако обикаляш само по периферията, е много по-вероятно да си тръгнеш с истинска храна в кошницата.  


Китайците казват:
„Да ядеш нещо, което стои на един крак (гъби и растения), е по-добре, отколкото да ядеш нещо, което стои на два крака (птици), което е по-добре, отколкото да ядеш нещо на четири крака (крави, прасета и други бозайници)." По необяснима причина адски здравословните и напълно безкраки риби са изключени от тази мъдрост, но нека обобщим така: „Колкото по-малко крака, толкова по-добро месо".

food-rules-page-10_777 

Не пренебрегвай дребните мазни рибки
Тези, които са уловени в свободни води, са сред най-полезните храни, но много от тях са на ръба на изчезването заради бракониерство. Избягвай големите клечки от върха на морската хранителна верига - риба тон, риба меч, акула - защото са застрашени видове, а и защото често са бъкани с живак. За щастие, някои от най-питателните свободни риби, включително скумрията, сардините и аншоата, си живеят относително добре и на места дори изобилстват. Е, тези мазни малки симпатяги са удар в десятката. Холандците казват: „Земя с много херинга се оправя с малко доктори", считай колко няма да сбъркаш.

food-rules-page-13a_550food-rules-page-13b_537

Вземай кофеин от природата, не от лабораторията
Кафето и чаят ни правят щастливи, бодри и още по-енергични, което донякъде обяснява защо учените толкова усилено им търсят кусури. В действителност антиоксидантите в тях си знаят работата и на нас това ни стига. Разбира се, не е добра идея да прекаляваш с кофеина, а и съдебните заседатели още не са се произнесли категорично за новото поколение енергийни напитки. Така че, поне засега, консумирай кофеина с мярка и си го набавяй от растенията, а не от гениите на хранително-вкусовата промишленост.

Яж, когато си гладен, а не когато си отегчен
За изненадващо много хора храненето е свързано с всичко друго, но не и с чувството за глад. Ядем от скука, за забавление, за да се утешим или да се възнаградим. Някои го наричат „да нахраним гладното си сърце", но опитай да си отговориш честно защо всъщност ядеш. Наистина ли? Храната е скъп антидепресант.

food-rules-page-14_388food-rules-page-15_364 

Винаги сядай на маса
Не, съжаляваме много, но бюрото НЕ СЕ брои. Ако се храниш, докато работиш, гледаш телевизия или шофираш, ядеш разсеяно и поглъщаш доста повече, отколкото ако си на маса и храната върху нея получава цялото ти внимание. Съвсем лесно е да пробваш тази теория, като инсталираш хлапето пред телевизора и му връчиш купа със сурови зеленчуци. Какво става, всичко е изядено? Дори зеленчуците, които обикновено не желае и да докосне? Ами да, ето ти добро изключение от правилото - щом ще ядеш на място, различно от традиционното, придържай се към плодовете и зеленчуците.

food-rules-page-16_846 

Готви
Трябва ли да посочим едно-едничко нещо, което да направиш в името на здравето си, избираме готвенето. На теория няма голямо значение дали приготвяш храната си сам, или друг го прави за теб, но позволиш ли на някакви непознати или, още по-лошо, корпорации да готвят вместо теб, значи напълно да изгубиш контрол над качеството, количеството и съставките. Вземи си храната обратно в свои ръце и не я давай на индустрията с нейните ядливи храноподобни вещества с нездрави мазнини, фруктозни сиропи и излишна сол. Ясно, всички сме под пара, гоним срокове и нямаме време. Обаче виж как намираме няколко часа да сме онлайн и от вкъщи. Винаги остава време за важните неща. А готвенето е важно.

food-rules-01_cover_550food-rules-page-2_442

Понякога нарушавай правилата
Вманиачаването по каквито и да е закони е лошо за твоето щастие, а най-вероятно и за твоето здраве. Изследвания доказват, че диетите и терзанията какво-как-кога да ям не са направили никого нито по-слаб, нито по-здрав. Важно е да култивираш спокойно отношение към храната. В живота все ще има достатъчно специални поводи, заради които си струва да метнеш всички тези правила през прозореца. И нищо няма да е загубено. Важни са навиците, които управляват храната ти в един средностатистически ден. Споко.

Правилата на храната от Майкъл Полан и Майра Калман е в Amazon,
а скоро и на български от издателство Изток-Запад

Лекар. Със собствен стил и особена страст към очилата