Проектът Съншайн

icon
Sofialive.bg

На „окси" какво? Сега ще ти обясним. Оксибензонът (известен още и под кодовото име бензофенон-3) е доста подъл агент, който се подвизава най-вече в слънцезащитните продукти. В тях той действа бая хитро - хем те предпазва от вредните слънчеви лъчи, хем съвсем незабелязано се намърдва в тялото ти и започва подривната си дейност. Трупа се не само в кръвта, но и в мастната тъкан, като е отговорен за кожни алергии и хормонални нарушения. Може да се похвали и с топли отношения със свободните радикали, които пък - добре знаеш - са причина за стареенето на кожата.

Изобщо - пълен гадняр. Уж се мажеш със слънцезащитен продукт, за да не се сбръчкаш като костенурка, а в същото време съставките му стимулират свободните радикали. Такъв си е оксибензонът, дори някои изследвания го свързват с преждевременното раждане на жените, прекалили с традиционната слънцезащита.

Има и още - агент О. не действа сам, ами често си сътрудничи с ретинил палмитат (синтетичния витамин А), специалист в репродуктивните разстройства, както и с алуминиев октенил сукцинат, който пък е невротоксичен (и който впрочем не липсва в дезодорантите против изпотяване).

kevinrosseel_22abx_1024

Но ти си си виновен - подлагаш се на цялата тая химия абсолютно доброволно и само защото рекламите, козметичните компании и няколко „услужливи" дерматолози ти внушават какъв лош човек е слънцето. Не ти казваме да се облещиш под него гол-голеничък между 11:00 и 17:00 през август - само ти намекваме, че историята със слънцезащитните продукти е силно преувеличена.

Още повече, че има и други, далеч по-естествени и безвредни средства, които ще ти спестят изгарянията през лятото. Органичните кремове, които ще откриеш във всеки биомагазин и няколко от по-големите аптеки, са ти ясни. Добави към тях една шапка, цял океан вода, пресни плодове и зеленчуци (мда, организмът ти може да се бори с UVA лъчите и отвътре), както и природни продукти с естествен слънцезащитен фактор като кокосовото и какаовото масло или това от карите. Добави към тях и всекидневна доза от суперхраната спирулина (пак питай в биомагазините) и здраве му кажи.

Нашите предложения как да се докараш на плажа са ето тук

Учи в Италианския лицей, но иска да продължи с мода в Лондон