Пълна хармония

icon
Sofialive.bg

Понеже йогата ни е малко тъмна Индия, се вдигнахме до студио Yoga Vidya с три важни въпроса. Какво правим, когато ни вбесят колегите, питаме направо. „Сядате на тихо място за няколко минути, затваряте очи, запушвате уши и бръмчите като бръмбар, но с едно дълго ммм", отговарят инструкторите. Хубаво, а когато ни болят очите? „Разтърквате енергично с длани, после спирате и ги задържате върху клепачите за няколко минути - събужда по-бързо и от кафето", невъзмутимо продължават. Виж, с разбитото сърце се оказа по-сложно - там помага пеенето (предимно мантри, но и Васко Кеца е вариант), като подобни кризи са перфектен повод да погледнеш в себе си, да разбереш какво те е изкарало от релси и как да ти е за последно (драмата, не влюбването).

yoga_vidya_7_1141

Вече чувствително успокоени, се оглеждаме наоколо - основният вид йога, който практикуват в студиото, е вдъхновен от стила Сатянанда. Пасва като ръкавица на западния човек, не те хвърля веднага в дълбокото и крайната цел е тялото да стане силно и гъвкаво, а стресът - далечен спомен. Най-важното обаче е умът ти да се кротне, без да се чувстваш наивно щастлив или пък дебелокож, а само да разкараш страховете и колебанията и да гониш истинските си желания.

yoga_vidya_8_1159_01 

Групите са всякакви: за начинаещи и напреднали, за деца и бременни, а като бонус се организират и ваканции със занимания по медитация. Иска ти се да лееш пот? Нямаш грижи - запиши се на Ащанга, която е по-динамична и дори се препоръчва на неуморните фитнес маниаци. Между 11-и и 15-и юни и 16-и и 20-и юли пък ще има детска творческа занималня, която включва упражнения, разходки сред природата, игри и приложни изкуства.

yoga_vidya_4_1161

И все пак в цялата тази здравословна обстановка сме леко притеснени да не се изложим. Инструкторите обаче са виждали всичко и никой няма да те изгледа лошо, ако не се справяш с перфектния лотос или избухнеш в неконтролируем смях. Няколко пъти ни повториха, че това е напълно нормално, а единственото условие е да не пречиш на останалите. Защото за Yoga Vidya йогата не е просто мода, а авеню към знанието - там често гостуват учители, организират се срещи и беседи, но винаги ще ти сипят един аюрведически чай, ако не ти се занимава с нищо друго.


yoga_vidya_1_1169

Студио Yoga Vidya е на ул. „Димитър Хаджикоцев" 91, работното време е между 09:00
и 19:00 от понеделник до събота, а в неделя - от 10:00 до 14:00. На 0876 22 37 33
пък  ще ти дадат повече информация за курсовете и програмите

Текст Виолета Керемидчиева / Фотография Васил Танев

Сгащихме го по анцуг, за да ни даде няколко съвета как да го носим... ако случайно ни се доноси