Пържола в епруветка

icon
Sofialive.bg

Ще ни се да сме на мястото на Марк Пост, като чухме това - платили му точно 300 000, за да направи един нищо и никакъв хамбургер до 2012-а. Условието обаче е малко коварно - не и с месо от животински произход. Първоначално това ни прозвуча като гатанка на цар Соломон, но е съвсем истинска история, случила се през пролетта на тази година.

Марк Пост е професор и ръководител на Факултета по сърдечно-съдова физиология в Маастрихтския университет и е сред няколкото учени на планетата, за които създаването на изкуствено месо е задача номер едно в живота. Ако опитите му се окажат успешни, Пост ще се окаже човекът, направил революция в хранителната индустрия. Защо? Защото при фабричното производство на месо ще се отделят 96% по-малко парникови газове, ще се консумират 45% по-малко енергия и 96% по-малко вода. Съвсем отделен факт е, че ще се използват и цели 99% (!!!) по-малко земеделски земи от традиционното животновъдство, което е доста респектиращо.

Ентусиастите от РЕТА (онези с етичното отношение към животните) вече подскачат от възбуда и дори обявиха 1 милион долара награда за първата компания, успяла да зареди магазините със синтетични пържоли и кюфтета в 6 американски щата до 2016 година. От ООН също седят на тръни и чакат да видят какво ще се случи - само преди дни населението на Земята чукна 7 милиарда и въпросът с прехраната му е по-болезнен от всякога. В цялата работа се намесват и фанатичните немесоядни, които размахват поучително пръст и напомнят изказването на сър Пол Макартни „Ако кланиците бяха със стъклени стени, всички хора щяха да са вегетарианци".

Но първият въпрос, който ни развълнува, е друг: безопасно ли е това месо и - най-важното - ще става ли за ядене. Професор Пост е категоричен, че няма място за притеснение - клетките, които той изолира и използва за основа, са се размножавали по същия начин, по който и тези на всяко селскостопанско животно, отглеждано при обичайните условия. Проблемът му засега е, че когато нараснат достатъчно, че да се получи нормална пържола, няма как да се „хранят", защото фабричното месо не разполага с кръвоносна система. „Засега", добавя хитро Пост.

Колкото до това какво да очакваме като вкус, единственият човек, който може да ни каже, е някакъв руски журналист. Той посетил лабораторията преди няколко месеца и без много да му мисли грабнал отраслото в епруветка парченце и самоотвержено го изял. Каква е била реакцията му? „Каза, че е жилаво и безвкусно", споделя тъжно Пост, но вероятно е така, защото не е подправено, господин професоре - бихме го успокоили ние.

Архитект и пътешественик – стегне ли го шапката, стяга и багажа, а Балканите са последната му terra incognita в Европа