С тези храни ще намалите стреса

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Каквото и да си говорим, стресът е неизменна част от живота на съвременните хора. Най-разнообразни могат да са причините за напрежението, което човек изпитва. Работните задачи и хилядите ангажименти, които имаме, изключително много допринасят за трупането на стрес. Разбира се, работата не е единствената предпоставка. Липсата на пари и скандалите в семейството са друга съществена причина човек да не се чувства щастлив и спокоен.

Всеки знае, че в аптеките се продават редица билкови лекарства, спомагащи за успокояването на нервната система. Те обаче не са полезни за нас и е препоръчително да сведем до минимум приема им.

Знаете ли, че съществуват не малко подправки, храни и напитки, които могат да ни помогнат да се избавим от стрес и паралелно с това да подобрят настроението ни.

Лютият пипер, карамфилът, куркумата и джинджифилът са едни от подправките, способстващи това. В тях се съдържат антиоксиданти, витамин С и бетакаротин.

Всичките тези съставки се грижат за ободряването на организма, намаляването на стреса, подсилването на имунитета и подобряване на настроението.

Колкото по-често ги консумирате, толкова по-добре ще се чувствате. Не само ще се погрижите за общото си здраве, но и ще подобрите състоянието на нервите си.

Има и храни, чието влияние е подобно на тези подправки. Става въпрос за риба, бадеми, броколи и други.


Съществуват и напитки, които ще подсилят усещането за щастие. Ако всеки ден консумирате по чаша или две кафе, ще намалите риска от депресия и ще се чувствате по-малко тревожни.

Включете тези подправки в менюто си и съвсем скоро ще усетите как нервите ви са отпуснати, а от напрежението и стреса няма и следа!