Силно и високо

icon
Sofialive.bg

Забрави всички, които са ти правили забележка как се смееш, и се запиши за уъркшопа по йога на смеха, част от Дни на щастието. Той е още тази събота в галерия Credo Bonum, а водещ е Силвия Пенчева - основател на движението за йога на смеха в България, и от нея май по-голям смехотворец у нас май няма.

Преди време Силвия попада на клипове със заливащи се от смях индийци (може би като този), които тотално я спечелват за каузата. В продължение на две години тя търси къде да практикува и когато в крайна сметка се оказва, че в България няма нито един йога инстуктор, който да й свърши работа, стяга куфарите си и заминава за Индия. Там учи при основателя на йога на смеха, който я подготвя за учител и й дава правото да води групи и да обучава инструктори.

А този вид йога е колкото различен от другите, за които се сещаш, толкова и близък до тях, защото крайната цел е една и съща - баланс между дух и тяло, който да ни позволи да живеем пълноценно. Разликата е, че йога на смеха никак, ама никак не се взима на сериозно. А това много помага, когато се опитваш да постигнеш състояние на истинска радост в сърцето. Такава е и основната цел на занятията - да станем по-осъзнати за света и нашето място в него, като се научим да се радваме по възможно най-чистия и искрен начин.

silvia_800
Силвия Пенчева

Разбрахме още, че някои от практикуващите след време започват да си спомнят моменти от детството или от по-късен етап от живота си, когато са им правили забележка, че се смеят твърде високо. „За да се смеем свободно, силно и от сърце, както е най-полезно, трябва да се освободим от притесненията как изглеждаме отстрани и дали това, което правим, е социално приемливо. Трябва да се освободим - доколкото е възможно - и от това да се опитваме да си обясним на интелектуално ниво какво е смешното - колкото по-малко го мислим, толкова по-добре", съветва ни Силвия. А ние сме напълно съгласни с нея, защото сме убедени, че смехът е нещо като пилешка супа за душата, само че колективно сготвена - в случая от теб, инструктора и групата, в която си.

Факт е, че едни 10-15 минути сърдечен смях насищат организма с „коктейл от хормони на щастието", разбирай ендорфин и серотонин. Тези приятелчета помагат на съня и апетита, снемат напрежението, а някои учени стигат и по-далече в обясненията си в любов към серотонина като твърдят, че той предпазва от рак. Как точно става това ние не знаем, защото говорим за някакви сложни химични процеси, а пък още в училище господин химикът ни беше казал, че от нас химици няма да излязат.

И сега да повторим: ако имаш нужда да споделяш щастието си; ако изживяваш труден момент и искаш да промениш състоянието си; ако те е грижа достатъчно за физическото и душевното ти здраве; ако имаш проблеми в общуването или (не дай си Боже) ниска самооценка; ако напрегнатото ежедневие вече ти идва в повече; ако искаш да намериш занимание за теб и цялото ти семейство - във всички тези случаи йога на смеха е съвсем подходяща за теб.


Противопоказанията са малко и се отнасят за бременни и за хора, претърпели скорошни операции (след третия месец вече си окей за действие), както и за такива с тежки сърдечно-съдови заболявания, херния, епилепсия, хемороиди, високо кръвно налягане, остра кашлица, психически разтройства. Длъжни бяхме да кажем и тези неща, за да си знаеш.

Предупредиха ни още, че след занимание по йога на смеха ще се чувстваме тотално освободени от грижи и много гладни, така че се приготви и за това.

Йога на смеха ще се проведе на 11 май (събота) от 11:00 до 12:00 в галерия Credo Bonum (Славянска" 2, вход от „Бенковски"). Входът е свободен, но трябва да се запишеш предварително на имейл info@credobonum.bg

Текст Боряна Телбис

Или Лъвът на хауса – наричат го така заради динамиката и силата в танците му