Спасение дебне отвсякъде

icon
Sofialive.bg

Пощата ни редовно се затлачва от безумни новини като „Мис България 2012 скочи с парашут в името на каузата си против дрогата", но тия дни едно съобщение ни зашлеви такъв шамар, че не само ни накара да се замислим, а и да действаме. Издателство Жанет 45, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и рекламна агенция Реформа са се съюзили около една от най-смислените акции в борбата с рака на гърдата.

В епицентъра на благородната им мисия е потресаващият роман Отива една жена при лекаря на холандеца Рей Клуун, в който авторът, без да драматизира излишно, и в прав текст споделя ада, през който минават той и най-вече - болната му от рак съпруга. Книгата получаваме безплатно след заявка през фейсбук, а целта е на същия онлайн адрес да я регистрираме с уникалния й код и след като я прочетем, да я дадем на друг, който също да я регистрира и така нататък. Идеята обаче не е само да се проследи пътят й, а да отидем веднага на преглед, защото тази подла болест е лечима, стига да реагираме навреме.

otiva_edna_jena_pri_lekarja_2_1729

Да си признаем, още не сме се разходили из тежките 352 страници, но нямахме търпение да те направим съпричастен още преди да сме я получили. За първи път ни засяда нещо в гърлото само от няколкото думи за сюжета, който ни разказа издателят Манол Пейков, и въпреки че историята като цяло е банална, ефектът й върху нас е поразителен. Стейн и Кармен са щастлива двойка от Амстердам, имат дъщеря на една година и се радват на успешен бизнес, с две думи - животът им е песен, до деня, в който на Кармен й откриват рак на гърдата. В дебютната книга на Рей Клуун се редуват пиперлив хумор и смазващи сцени, а днес е сред трите най-четени в Холандия, като след нея Клуун пише още три романа. Ето къде е качена цялата му библиография, включително и отзиви за всяка една от книгите му, а още по темата има тук.

Отива една жена при лекаря е в близката книжарница, издава Жанет 45

Текст Милена Гелева

 

Облича се по-спортно и чете руски класици, но книгата, която няма да й омръзне, е Малкият принц