Страдате от лоша миризма? Дори в кухнята ви има 6 продукта, които да ви спасят от нея

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Няма двама души на тази планета, които да имат една и съща телесна миризма - всеки човек има своя собствена уникална. Въпреки че е съвсем естествено телата ни да произвеждат различни аромати, може да е причина за безпокойство, когато тези миризми станат особено силни и неприятни. Но не се притеснявайте! Имаме просто решение за вас, направено със съставки, които може би вече се намират в дома ви.

Ако сте ентусиасти на домашно приготвени и изцяло натурални алтернативи за продукти за красота и грижа за себе си, нека споделим тези находки с вас, които ще ви помогнат да се справите с лошата миризма. 

1. Накисване на краката с оцет 

Оцетът е мощен антибактериален домашен лек, който се бори с различни форми на бактерии, гъбички и микроби, благодарение на оцетната киселина, която съдържа. Доказано е, че оцетната киселина подобрява миризмата на краката и краката на спортистите.

За да направите накисване на краката с оцет, комбинирайте:

2 чаши оцет

достатъчно вода


няколко капки от любимото ви етерично масло (по желание)

Разбъркайте ги в леген и оставете краката си да се накиснат за 10 до 20 минути. Правете това веднъж на ден и ще видите резултат много скоро - до няколко дни! 

2. Утайка от кафе

Утайката от кафе е известна със свойствата си да абсорбира миризмата. Поради силния аромат, можете да изтъркате ръцете си с малко смляно кафе, за да премахнете други силни кухненски миризми като риба, чесън и лук. 

Комбинирайте:

1 чаша утайка от кафе

1 чаши кокосово масло или зехтин

няколко капки от любимото ви етерично масло

Смесете всички съставки в малка купа или буркан.

Намокрете кожата си и внимателно нанесете сместа върху тялото си. Масажирайте нежно, за да ексфолирате кожата си. Изплакнете с мек сапун и вода. Използвайте сместа веднъж седмично или когато готвите с миризливи съставки.

3. Почистващ препарат с вода с лимон 

Лимоните са богати на витамин С и лимонена киселина, които помагат да защитите тялото си от бактериите, причиняващи силни миризми. Пиенето на вода с лимон и нанасянето на лимонов сок върху подмишниците ви може да промени нивото на pH на тялото ви, което също може да подобри миризмата. Обърнете внимание, че медицински експерти са установили, че киселините, открити в лимоните, могат да реагират рязко, когато са изложени на слънце, така че е най-добре да нанасяте почистващия препарат през нощта или когато знаете, че ще останете на закрито.

За да направите почистващ препарат с вода с лимон, смесете: 

Сок от половин лимон

1 чаша вода

Можете да изпиете тази смес или да потопите памучен тампон и да нанесете почистващия препарат върху кожата си. А най-добре и двете. 

4. Вода за уста с кокосово масло

Кокосовото масло е богато на антибактериални свойства, които доказано помагат за хигиената на устната кухина. Това универсално масло може да намали плаката, възпалението на венците и лошия дъх.

За да използвате кокосово масло като вода за уста, направете гаргара с

1 до 2 супени лъжици екстра върджин кокосово масло

Разклатете го около устата си и правете гаргара в гърлото си поне 5 минути или изчакайте 20 минути. Изплюйте маслото и го измийте с малко топла вода.

5. Дезодорант със сода бикарбонат

Содата за хляб се използва в много индустрии като неутрализатор на миризми поради нейните мощни свойства за абсорбиране. Може също да откриете, че много търговски дезодоранти съдържат сода за хляб, която помага в борбата с миризмата на тялото. Въпреки това, прилагането на сода за хляб в чиста форма директно върху кожата ви може да предизвика реакции на чувствителност, така че е най-добре да я смесите с нещо друго, преди да я използвате.

За да направите сух дезодорант със сода за хляб, комбинирайте:

1 част сода бикарбонат

6 части царевично нишесте, така че сместа да е 1 към 6. 

Поставете в шейкър или бутилка с прах и разклатете внимателно преди нанасяне.

6. Чеснов тоник за отстраняване на миризми

Въпреки че мнозина намират миризмата му за силна и неприятна, чесънът се бори с телесните миризми поради антибактериалните свойства, които съдържа. Като просто консумирате повече чесън във вашата диета, силните телесни миризми могат да бъдат подобрени.

За да направите чеснов тоник за отстраняване на миризми, комбинирайте:

3 скилидки обелен чесън

2 чаши вода

Оставете чесъна и водата да се варят за 10 до 15 минути. Оставете сместа да изстине и прецедете. Нанесете тоника върху тялото си и оставете за около 30 минути, преди да изплакнете. Повтаряйте тази процедура всеки ден и гледайте какво ще се случи след това!