Странна птица

icon
Sofialive.bg

Акуаскипър (AquaSkipper) е най-новият безмоторен хидрофойл (разбирай всички плавателни съдове, които хвърчат леко над водата - като легендарната комета между Бургас и Варна например) и още не е налазил тотално нашето Черноморие. Среща се и като Water Bird, Aqua Bird, Water Skipper и Sea Skipper - ние обаче го наричаме така, както го е патентовал изобретателят му Шейн Чен през 2003-та. Удря в земята предшествениците си Pogofoil и Trampofoil, защото е по-компактен (разглобен се събира в сак за голф) и по-лек от събратята си (частите му са от авиационен алуминий и стъклопласт и тежи малко над 11 кг). Освен това вдига до 30 км/ч., пъргав е като сърничка, пори вълните и прави прилични трикчета.

aquaskipper_3_480_01 

Разчита единствено на нашите сили - движи се само докато скачаме бясно върху педалите и натискаме кормилото, но спрем ли за по-дълго, потъваме директно. Затова най-добре е да го яхнеш като каубой от някой удобен кей, въпреки че тук сме виждали и да се покатерват на него от стълба в морето. На този адрес е обяснено стъпка по стъпка кое как става, пък и нетът е наводнен от всякакви клипчета.

aquaskipper1a_640_01 

Определено не е за всеки - трябва да тежиш поне 32 кг и не повече от 114 кг, както и да нямаш проблеми със сърцето, защото товари най-вече сърдечносъдовата система. Досега така и не сме го тествали, но знаем, че действа като студен душ след фитнес и пада голям смях, особено в началото.

aqua_800

Aqua Skipper върви в обикновено около 500 щатски долара,
но тук ще го намериш и за 340
в зелено


Текст Милена Гелева

Ако я видиш да скитосва по пижама, не я заговаряй. Защо – чети по-долу