Странни магнитни бури през януари 2024 - точните дати. Ето и как ще ни повлияят!

icon
Sofialive.bg
Източник: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI & Metis Teams and D. Telloni et al

Магнитните бури са естествени явления, които се пораждат от взаимодействието на слънчевия вятър с магнитосферата на Земята. През януари 2024 г., според прогнозите на научните обсерватории, ще бъдем свидетели на редица магнитни активности, които могат да оказват влияние върху нашия планетен климат и технологичните системи.

Точни дати на магнитните бури през януари 2024

  • 5-7 януари: Първата вълна от магнитни бури се очаква през началото на месеца. Този период може да бъде свързан със значителни геомагнитни смущения.
  • 15-18 януари: Втората активност се предвижда в средата на месеца. Това може да доведе до по-силни геомагнитни бури.
  • 25-28 януари: Краят на месеца може да бъде отбелязан от още една периодичност от магнитни бури, които да влияят върху състоянието на магнитосферата на Земята.

 

Възможни влияния върху Земята

  • Електромагнитни смущения: Високите широти и областите близо до магнитните полюси могат да се сблъскат със смущения в електромагнитните полета, което може да повлияе на електрическите системи и технологичните устройства.
  • Проблеми със здравето при по-чувствителните - мигрена, главоболие или повръщане.

 

Магнитните бури през януари 2024 г. предоставят вълнуващи възможности за научни изследвания и впечатляващи природни явления, но е важно да бъдем готови за възможните технологични и електромагнитни предизвикателства, които те може да донесат.