Със засукан мустак

icon
Sofialive.bg

Не искаме да знаем подробности за окосмяването ти, стига ни тая награда да си пуснеш мустак през ноември. И още преди да си отворил уста, за да попиташ „Защо?", отговаряме стегнато и ясно: ноември е месец за борбата с рака на простата и много ще се радваме, ако подкрепиш кампанията по този начин.

Първите мустаци, специално отгледани за случая, избуяват преди десетина години в Австралия. Група приятели решават, че най-добрият начин да помогнат на свой другар, изпаднал в беда, е да се пошегуват стабилно с гадния рак насред цялата драма. Събирането на средства започва като скромно благотворително събитие, на което мъже и жени дружно се разхождат с мустаци. Днес инициативата се е превърнала в глобално движение, което (освен че говори открито за болестта) успява да мобилизира и финансира специалисти от целия свят, които работят упорито по лечението на рака на простатата.

Както вече споменахме, от теб се иска да си пуснеш мустаци и гордо да се разхождаш с тях през целия месец. Така ще помогнеш за изостряне на вниманието към мъжките здравословни проблеми, показвайки новото си мустакато лице на света. Ако физиологията ти не предполага отглеждане на окосмение над горната устна, не се притеснявай - и на теб ще ти намерим работа, подобно на хилядите „мо сестри" по света.

movember1_800

А мо сестри и мо братя (от mo - австралийски жаргон за мустак) условно наричаме всички симпатични хора, които се включват в популяризирането на проблемите на мъжкото здраве - кой както може. Основната функция на мо сестрите е да подкрепят своите половинки, да набират средства и да участват в организацията на мероприятия, свързани с популяризирането на каузата. Не се искат никакви геройства, просто да се кефят на мъжете с мустаци поне един месец в годината.

От мо братята обаче очакваме повече. Освен да си отгледат чуден мустак, който да поддържат през целия месец, ще ги замолим от душа и сърце да не се правят излишно на мъже, а да отидат на един профилактичен преглед, за да видят как са им фините настройки. Ракът на простата е тежко заболяване, но то е лечимо, ако се хване навреме.

Затова просто иди на лекар. Преди това обаче отскочи до Петното, където днес (1 ноември) от 20:00 ще започне традиционното МовемБАР парти, което има за цел да ознаменува началото на месеца на мъжката солидарност. Там, ако искаш, може да бъдеш посветен в мо братството. Само трябва да спазиш пет прости правила - стартираш гладко избръснат, през целия ноември засукваш мустак в произволна форма и големина, никаква брада, никакво катинарче. И най-важното за да бъдеш истински мо брат - дръж се джентълменски.


Споходи те вдъхновение? Регистрирай се на страницата на инициативата във фейсбук и качи две-три мустакати снимки, за да участваш в томболата за награда.

Виж още за кампанията на movember.com

Текст Боряна Телбис

Брокер на ценни книжа, който харесва стила на Чък Бас от Клюкарката