Вятърът на промяната

icon
Sofialive.bg

Като се сетим за редицата вятърни генератори край нос Калиакра, в ума ни неволно изкача този ред на футуриста Маринети: „Скъпа, красива си като перката на самолет". За нас белите изпънати стойки на турбините на фона на равното зелено поле са като перката за Маринети - изумително красиви. А ако оставим поезията настрани, те са и крайно симпатични по простата причина, че създават нещо толкова ценно като енергията.

Технологията на вятърните турбини на пръв поглед е доста проста. Вятърът завърта гигантските бели витла (дължината им достига от 20 до 40 метра!), движението им генерира енергия, която се отправя към трансформатор във вътрешността им, а после поемат НЕК, които би трябвало да я пуснат към нас. Всичко звучи от прекрасно по-прекрасно, само дето от Българската асоциация за вятърна енергия се изнервят, че новият Закон за енергията от възобновяеми източници подло спъва решилите да инвестират в чистата енергия. Но сега да не те занимаваме с това къде точно е сгрешена буквата на закона, още повече, че и сам можеш да разбереш, ако разровиш секцията „Актуални теми" в сайта на асоциацията.

dsc_1134_1024

За сметка на това страшно ни сърбят ръцете да те зарибим по бялата футуристична красота на ветрените турбини - ето ти най-силните ни факти за тях:

1. За 25 години честен труд един ветропарк с 50 мегавата мощност спестява 2 милиона тона въглища, 6 милиарда литра вода (колкото отиват при производството на конвенционална енергия) и 6 милиона тона въглероден двуокис, които иначе биха се озовали в атмосферата.

2. В България към края на 2010-а са инсталирани 700 мегавата вятърна енергия - направи си сметките сам за какво чудо става въпрос.

3. Според данни на БАН, милата ни родина има и-де-ал-ни условия за добиване на този тип енергия. Ако се използват както си трябва, мощностите могат да доставят 2200-3400 мегавата (за сравнение в момента АЕЦ „Козлодуй" има капацитет от 2000 мегавата).

img_0297_1024

4. Една ветротурбина генерира около 30 децибела шум. Звуковото замърсяване, на което сме подложени в колите си, докато порим прашните пътища на града, България и света, е 80 децибела.

5. Въпреки оплакванията на орнитолозите няма данни белите перки да убиват повече птици годишно, отколкото една разлютена котка например. А за да не сме празнословни, виж тук.

6. Над 10% от електроенергията в България се произвежда чрез възобновяеми източници - почти да се пръснеш от гордост! Но до 2020-а този процент трябва да стане поне 16, за да спазим европейската директива и да не ни друснат едни злобни глоби.

7. Най-високата ветротурбина се намира в Бранденбург, Германия - 205 метра. А най-продуктивният парк е в Дания - през юни 2010-а всяка от четирите му турбини е произвела 63.2 гигават часа. Истински ударници.


Изложбата Енергия от Природата: Ветроенергийната индустрия днес е в Гьоте-институт
на „Будапеща" 1 до 29 юли

img_0301_1024

*В материала са изпозвани данни на Българската асоциация за вятърна енергия

Засякохме ги на „Славейков”, където търсеха По пътя на Керуак. И докато говориха с нас, им я намериха