Внимание: Тези на пръв поглед полезни храни всъщност са много опасни

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Някои храни изглеждат безвредни, но всъщност могат да причинят сърдечни заболявания, проблеми с холестерола и много други неприятности със здравето. Вижте този списък с храни, за които не бихте повярвали, че могат да причинят проблеми:

1. Паста - спагети, макарони

Пастата е много богата на въглехидрати. Въглехидратите могат да бъдат полезни, но когато се консумират в големи количества, могат да причинят няколко проблема. Например, проучване върху 117 366 души показва, че високият прием на въглехидрати може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Може също така да повиши нивата на кръвната захар и да елиминира опитите ни да отслабнем.

2. Животински протеин

Разбира се, животинският протеин е част от диетата на всеки. Яйцата, млякото, месото и т.н. са жизненоважни за всеки човек. Въпреки това, ако прекалите с тях, това може да е лошо за здравето ви. 

Животинският протеин съдържа големи количества фосфор, което може да доведе до усложнения на бъбреците и костите. Те могат да натоварят доста сериозно нашите бъбреци, като се има предвид, че месото е много по-тежко от, да речем, зеленчуците или плодовете. Отнема известно време, докато бъбреците ни филтрират и по този начин ги претоварваме, така че е по-добре да избягвате да ядете твърде много от тази храна.

3. Диетични газирани напитки


Въпреки че се смята, че диетичните газирани напитки помагат за намаляване на приема на захар, се оказва, че захарта вече е заменена с изкуствени подсладители, като аспартам, цикламат и захарин. Въпреки това, диетичните газирани напитки се свързват с различни заболявания: диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Така че, няма нужда да казваме, че е в списъка с храни, които трябва да изключим от нашата диета.

4. Ориз

Оризът изглежда е една от най-меките храни, но не се оставяйте да бъдете заблудени от него. Може да причини много проблеми като: ниски нива на „добър“ HDL холестерол, високи нива на триглицериди и високо кръвно налягане. Яденето на нормални количества ориз може да бъде безвредно, но когато се приема в големи количества, може да се окаже много вреден за организма.

5. Инстантни спагети - нудълс

Освен всичко друго, инстантните спагети са с високо съдържание на натрий. Една порция съдържа до 861 mg натрий, а ако изядете целия пакет, стигат до почти 1722 mg. Освен това високият прием на натрий може да причини различни проблеми при хора, които са чувствителни към солта.

За тези хора рискът от високо кръвно налягане е доста висок. Освен това е доказано, че намаляването на приема на натрий понижава шансовете за сърдечно-съдови проблеми с 30%, така че може да искате да ги добавите към списъка с храни, които трябва да избягвате, когато се опитвате да отслабнете.

6. Храни за микровълнова фурна

Някои замразени ястия определено могат да бъдат вкусни и засищащи. Замразените ястия и ястията за микровълнова фурна обикновено съдържат големи количества натрий и захар, заедно с химикали и консерванти, които ги поддържат „свежи“.

Друг фактор, който може да ви накара да стоите далеч от тези храни, са пластмасовите опаковки, в които се намират. Те съдържат неприятни вещества, които могат да попаднат в храната ви. 

7. Плодови сокове

Ако искате да отслабнете, трябва да стоите далеч от соковете. Въпреки че много сокове, съдържащи плодове, може да изглеждат здравословни, много от тях са просто преработени и съдържат много захар. Можем да ги наречем „лоши плодове“ за отслабване, защото имат същото количество, ако не и повече захар, отколкото някои газирани напитки. Тъй като сокът не съдържа фибри, много по-добре е просто да нарежете един портокал, вместо да купувате портокалов сок, който може дори да не съдържа истинския плод.

8. Зърнени храни на основата на бяло брашно

Говорейки за храни, които трябва да се избягват, оказва се, че зърнените храни са скрит проблем. Въпреки че изглежда, че зърнените храни са чудесен начин да започнете сутринта си, те съдържат много рафинирани зърнени храни и захар, което може да бъде проблем. Твърде многото захар в организма може да причини проблеми като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и проблеми с черния дроб. Те също са с ниско съдържание на фибри, противно на очакванията ни.

9. Замразено кисело мляко

Въпреки че киселото мляко се смята за един от най-здравословните варианти, когато става дума за закуска, се оказва, че не всички видове кисело мляко имат същите предимства като обикновеното кисело мляко. Замразеното кисело мляко е сред храните, които са много вредни за здравето ви.

То често се сравнява със сладолед, тъй като съдържа много захар. Не само това, но замразеното кисело мляко често идва с добавки като гумени мечета, бисквитки и т.н., което увеличава захарта му. Без съмнение, това е една от храните, които трябва да избягвате, ако се придържате към диета.

 

Бонус: Храни, които никога не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

Обработено месо

Доказано е, че преработеното месо е доста токсично, когато става дума за отслабване, тъй като съдържа много нитрати. Те могат да причинят множество проблеми, включително рак. Образувани са от натриев нитрит, който се добавя към различни меса, за да се запази цвета им.