Защо мързеливите родители могат да отгледат изключителни деца

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Ерата на супер родителите изглежда е приключила и все повече родители се опитват да възприемат стила на „мързеливо родителство“ в днешно време. Но това не означава, че трябва да оставяте децата си да се мотаят и да гледат YouTube през целия ден. По-добре е да направите крачка назад, за да оставите децата си да се борят за известно време и да се научат как да преодоляват предизвикателствата, вместо да бързат да се измъкнат от всички препятствия. Ето и някои причини защо това е толкова добре за тях.

Децата се учат да се грижат за себе си

Реалността е трудна и опитите да улеснят живота на децата ни, когато са малки, само го влошават. Един ден, когато всички са пораснали и свободни да живеят собствения си живот, ще се борят. Мързеливите родители позволяват на децата си да преодоляват предизвикателствата стъпка по стъпка още през детството си.

Родителите насърчават децата да вярват в себе си

Другият страничен ефект, до който води бързата помощ на родителите, е несигурността и безразличието у децата им. Те започват да вярват, че не могат да правят нещата сами и спират да се опитват да направят нещо или да предложат помощ. Но ако им дадете шанс, въпреки че от време на време може да се провалят, те ще ви изненадат. И този успех ги кара да повярват в себе си и да чувстват, че могат да направят всичко, ако се стараят достатъчно.

Децата получават повече от родителите си

Като го правите лесно или дори игнорирате някои от своите задължения и се оставяте да се отпуснете малко, вие поддържате повече енергия. В резултат на това можете да играете повече с децата си и да направите времето си заедно по-забавно, като създавате истински вълшебни и незабравими моменти. В крайна сметка щастливият родител се равнява на щастливо дете.


Родителите трябва оставят децата си оставят да изживеят детството си докрай

Ако не се опитате да ги научите на втори език или да ги накарате да четат до 3-годишна възраст, това не е задължително нещо лошо. Те така или иначе ще го научат, така че е добре, ако просто оставим децата да се наслаждават на всеки миг, докато все още могат - това е само един шанс в продължение на няколко ценни години! И след като изживеят правилно своето детство, те ще бъдат готови да учат и да допринасят за обществото, колкото могат.