Затворена пица Маргарита по италианска рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: harryandlexy.com

Необходими продукти:

вода - 150 мл (хладка)

мая - 15 г прясна

сол - 1 щипка

захар - 1 щипка

зехтин - 2 с.л.

брашно - около 300 г


доматен сос - около 1 ч.ч.

моцарела - 200 - 300 г рендосана

пармезан - 2 с.л.на прах

босилек - сух и пресен

 

Начин на приготвяне:

1. Начупете маята в 50 мл от водата.

2. Добавете захарта и разбъркайте.

3. Покрийте и оставете маята да се активира.

4. В брашното направете кладенче и изсипете водата и зехтина.

5. Прибавете активиралата се мая и солта.

6. Омесете меко нелепнещо тесто.

7. Поставете го в набрашнена купа и покрийте със стреч фолио.

8. Оставете тестото да удвои обема си.

9. Върху набрашнен плот разточете втасалото тесто на голям правоъгълник.

10. Разрежете го на 5-6 широки ленти по дължина.

11. Върху набрашнен плот разточете една лента на много тънък правоъгълник.

12. В края на правоъгълника върху дългата страна сложете рендосана моцарела.

13. Навийте на стегнато рулце.

14. Навийте на охлюв и поставете в намазнена тава.

15. Така процедирайте и с останалите ленти. Намажете пицата обилно с доматен сос.

16. Поръсете със сух босилек, пармезан и няколко капки зехтин.

17. Изпечете пицата в загрята фурна на 180 градуса около 30-35 минути.

18. Гарнирайте с пресен босилек.

 

Приятен апетит!